Obujanje spominov s starimi fotografijami Nove Gorice

Foto: Arhiv Goriški muzej

Goriški muzej v sodelovanju s podjetjem Arctur d.o.o. razvija inovativne digitalne rešitve. Po uspešni prijavi na mednarodni projekt DOORS – Digitalni inkubator za muzeje, jim je bil lanskega oktobra odobren projekt OBUJAMO SPOMINE – PUŠČAMO SLEDI.

V Goriškem muzeju za pripravo brezplačne spletne strani z obogateno resničnostjo, ki bo s pomočjo pametnih mobilnih naprav domačim in tujim obiskovalcem ponujala nov način spoznavanja arhitekture in spomenikov v Novi Gorici, potrebujejo ustrezno gradivo. Občane, ki imajo shranjene stare fotografije ali razglednice Nove Gorice pozivajo, da jih v petek in soboto, 27. in 28. januarja 2023, med 9. in 12. uro, prinesejo v Goriško knjižnico Franceta Bevka. Gradivo bodo sodelavci Goriškega muzeja skenirali in takoj vrnili lastnikom.

Foto: Arhiv Goriški muzej

Projekt “Obujamo spomine – puščamo sledi” predstavlja novost v tehnološkem smislu in v načinu predstavljanja dediščine v našem lokalnem okolju, pojasnjujejo v Goriškem muzeju in poudarjajo, da možnost sodelovanja domače javnosti predstavlja dodano vrednost.

Foto: Arhiv Goriški muzej

Prebivalce želimo spodbuditi, da z nami delijo spomine v obliki komentarjev na spletni strani in s posredovanjem fotografij, ki bodo v obliki galerije na ogled pri vsaki interesni točki,“ so v Goriškem muzeju zapisali v izjavi za javnost. V luči Evropske prestolnice kulture 2025 je takšna spletna stran v treh jezikih lahko odličen pripomoček za spoznavanje mesta. Spletno stran www.MALT.si bodo pripravili do sredine letošnjega leta, še sporočajo iz Goriškega muzeja.