Obtožnica v aferi smejalni plin: ŠESTERICA NA ZATOŽNI KLOPI?

Foto: ML

Državno tožilstvo v Novi Gorici je vložilo obtožnico v aferi smejalni plin. Zaradi napake pri priklopu medicinskih plinov v enem od delov nove urgence šempetrske bolnišnice naj bi se neuradno zagovarjalo šest obtoženih.

Na novogoriškem okrožnem sodišču so pojasnili, da do vročitve obtožnice vsem strankam podrobnosti o obtožbi še ne morejo posredovati.

Četudi poškodbe 52-letnega delavca iz Anhovega v delovni nesreči niso bile tako hude, da bi ogrožale njegovo življenje, je bilo zanj usodno zdravljenje na novem urgentnem oddelku šempetrske bolnišnice. Za njegovo smrt naj bi bil kriv priklop na dušikov oksid oz. smejalni plin, ki je pritekel po cevki namesto kisika.

Preiskavo o tragičnem dogodku so na novogoriškem sodišču zaključili sredi lanskega novembra in spis poslali na državno tožilstvo. Med preiskavo so pridobili tudi več različnih izvedenskih mnenj.

V preiskavi opremljanja urgence, pri kateri je sodelovalo devet osumljenih, so kriminalisti ugotovili številne napake in pomanjkljivosti. Izvedenec medicinske stroke je ocenil, da obstaja visoka verjetnost, da sta zaradi delovanja dušikovega oksida umrla še bolnika, zato se je zahteva za sodno preiskavo nanašala na tri sumljive smrti, ogrožena pa naj bi bila življenja še štirih ljudi.

Foto: ML

Novogoriško tožilstvo je zahtevo za sodno preiskavo, zaradi različnih kaznivih dejanj, od povzročitve splošne nevarnosti, ponarejanja listin do povzročitve nevarnosti pri gradbeni dejavnosti vložilo za devet osumljenih.