Obeležitev državnega praznika v Bukovici: ZGODOVINSKO DEJANJE

Foto: JŠ

V Bukovici je potekala obeležitev državnega praznika Vrnitev Primorske k matični domovini. V polni dvorani Zorana Mušiča v Kulturnem domu so navzoče uvodoma pozdravili Vladka Gal Janeš, svetovalka za družbene dejavnosti v občini Renče-Vogrsko, predsednik VSO Renče-Vogrsko, Miren-Kostanjevica in Šempeter-Vrtojba Marko Švara in predsednik pokrajine VSO Severna Primorska Oton Filipič.

Petnajsti september je dan, ko obeležujemo dan Vrnitve Primorske k matični domovini. Praznik je uzakonila Vlada Janeza Janše leta 2006. Vrnitev Primorske je izjemno zgodovinsko dejanje, ki nas je kot narod zaobjelo in pustilo močan pečat v slovenski narodni zavesti. Gre za praznik, ki je vzgled domoljubja, složnosti in enotnosti slovenskega naroda.

Gost večera zgodovinar dr. Renato Podbersič je opisal pomen vrnitve Primorske k matični domovini. O osamosvojitvenem času je dejal, da smo Slovenci lahko srečni, da smo se odločili za izstop iz Jugoslavije. Navedel je, da se je želja po demokratični ureditvi v ljudeh tako močno čutila, da spremembe ni bilo več moč zanikati. Spomnil pa nas je tudi na strahotne čase, ko po koncu prve svetovne vojne Primorska prišla pod italijansko ozemlje, kjer je bila prepovedana tudi uporaba slovenskega jezika. Po njegovih besedah je Primorska obstala tudi zaradi duhovščine, ki je bila izobražena in narodno zavedna. Primorska je vseskozi zgodovino močno trpela, a je vzdržala, tako kot narod, s knjigo in kulturo.

Foto: MH

Za izjemno bogat kulturni program je poskrbel pesnik Igor Pirkovič, ki je prebral nekaj svojih domoljubnih pesmi iz pesniške zbirke Zbudi se, Slovenija.