Občinski svetnik Miha Kapelj: V AJDOVŠČINI JE UMRLA DEMOKRACIJA

Foto: Arhiv MK - Miha Kapelj, vodja občinskih svetnikov SDS Ajdovščina

Koronavirus je spremenil naše vsakdanje življenje. Še včeraj nepredstavljivo je danes naš vsakdan. Le kdo bi si mislil, da bomo morali biti kdaj koli oddaljeni eden od drugega, na varni razdalji, zato da ostanemo zdravi. In zadnji podatki kažejo, da nam skupaj uspeva obdržati bolezen v normalnih okvirjih. Tu gre zasluga predvsem državljanom. Veseli nas, da imamo v naši, ajdovski občini tako malo okužb in želimo si, da bi tako tudi ostalo.

Ob tem pa nikakor ne moremo spregledati, da smo opozicijski občinski svetniki v naši občini v karanteni in izolaciji že skoraj dve leti. Pa ne zato, ker bi bili vsi nalezljivo bolni in kužni. Še zdaleč ne, v izolaciji smo zgolj zato ker smo razmišljali s svojo glavo in zato seveda nismo mogli ne po svoji pameti ne vesti potrditi nerealnega predloga občinskega proračuna in brezpogojno podpreti vsake in sleherne ideje župana in vladajoče koalicije, pa najsi bo še tako neresna.

Vnaprej dogovorjene licitacije

Zato bi se današnji nastop morali začeti z minuto molka, kajti na Občini Ajdovščina je umrla demokracija. Pa ni umrla zaradi starosti, niti za posledicami virusa. Zadušili so jo politiki, ki vodijo občino. Presegli so celo vzorce iz prejšnjega stoletja, ko so pripustili k oblasti za vzorec in za videz demokratičnosti tudi kakega kristjana, kmeta in delavca. Naši vladajoči mladci so minirali tudi ta vzorec; iz vseh delovnih teles in iz vseh svetov zavodov so zradirali vse, ki si upajo misliti drugače kot oni. Preprosto nočejo pri plenjenju občinskega proračuna nobenega zraven. Kako naj bi sicer razumeli zahteve nekaterih vidnih koalicijskih svetnikov, da v vaseh, kjer na zadnjih volitvah niso dobili dovolj glasov, črtajo vse investicije? Občina Ajdovščina je postala največja nepremičninska agencija. Vsi posli se vodijo v eni ali dveh pisarnah skrito pred očmi kogarkoli. Večina licitacij je dogovorjena vnaprej z znanimi kupci.

In katere stvari so se storile kljub našemu nasprotovanju. Naj jih omenim samo nekaj. Dvig cene vrtca in to kar dvakrat v enem letu, prodaja parcel na Ribniku po prenizki ceni, nakup »Nanosa«, kljub temu, da se ne ve, kaj bomo z njim«, najbolj pa bo vas in nas udaril dvig nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča. Namreč nadomestilo oziroma davek na zazidane in nezazidane parcele se bo dvignil. Ja, prav ste prebrali – dvignil in to ne bo cena korona virusa ampak potrebe po dodatnem denarju, za izpolnjevanja županovih in koalicijskih obljub. Predvsem pa bo to reševalo likvidnostne težave občine, ki so jih zadnjič reševali tako, da so ji javni zavodi: Lekarna Ajdovščina, Ljudska univerza Ajdovščina in KSD dali brezobrestno posojilo. Seveda so tega vrnili, vendar spet s kreditom. Iz tega sledi, da se bo namesto sedanjih 1.500.000€, kolikor se jih nabere iz tega naslova v občinski proračun, letos nabralo kar 2.500.000€. Če naredimo hiter izračun, okoli 50€ več na občana na leto. Naj še enkrat spomnim. Mi smo bili absolutno proti.

Izključenost

Zaskrbljeni smo nad situacijo, tisti ki smo bili izvoljeni s strani občanov, nekateri tudi z velikim številom preferenčnih glasov, kar daje dodatno težo, saj danes ne moremo sodelovati in aktivno prenašati prošenj in želja naših volivcev, ker smo bili nasilno izključeni iz njihovega delovanja zaradi poteze župana.  Pomembno je, da demokratični postopki delujejo in to pričakujejo od oblasti tudi vsi volivci ki so dali svoj glas. Pri vsem tem pa je potrebno izpostaviti odlično delovanje vlade Republike Slovenije. Pomembno je da predsednik vlade zna povezati ljudi med seboj. Pomembno je tudi, da mi kot svetniki dobro sodelujemo s poslanci iz naše regije in ta kontakt je zelo dober. Od kar je največja vladna stranka SDS na vladi, so se že realizirale obljube glede povprečnin. Po zaslugi tega je dobila občina Ajdovščina več denarja za razvoj in investicije. To pomeni kvalitetnejše življenje v naši občini. To je zagotovila ta vlada in to morajo naši občani tudi vedeti.  Za občino Ajdovščina pomeni skoraj 675 tisoč eurov dodatnih sredstev na leto v občinskemu proračunu. In to že tekoče leto. To je vsekakor odlična novica, saj bomo lahko ta denar vložili v prepotrebne obnove občinskih cest, v izgradnjo novih kanalizacij, v dobrobit občank in občanov. Upamo!

Foto: vipavskadolina.si

Priznanja

Marsikatera stvar je tudi dobra. Lokalna samouprava se je izkazala z vsemi sodelavci, od civilne zaščite, do zdravstvenih delavcev, gasilcev, gorskih reševalcev in ostalih. Odlično so se odzvali tudi lokalni gospodarstveniki in podjetniki. S skupnimi močmi so zagotovili, da je bilo dovolj mask in ostalih zaščitnih sredstev, katere smo potrebovali v času največjega navala virusa. In ob tem jim v svetniški skupini SDS izrekamo iskreno zahvalo za ves trud.

Čestitati pa moramo še enkrat tudi Vam drage občanke in občani. Da ste s pravo mero odgovornosti, ne le do sebe, ampak predvsem do drugih poskrbeli za skorajšnjo zmago nad to boleznijo. In s tem naredili prijetnejše praznovanje praznika Občine Ajdovščina. In nazadnje iskreno čestitamo dobitnikom občinskih priznanj. Verjamemo, da so šla tudi letos priznanja v roke ljudem in skupinam, katera so si to res zaslužila.

Miha Kapelj (SDS)