Novogoriški policisti so prijeli 19 ilegalnih migrantov: ZAPROSILI ZA AZIL

Foto: FB Slovenska policija

V ponedeljek so novogoriški policisti v bližini mejnega prehoda v Vrtojbi prijeli 19 ilegalnih migrantov, 31-letnega voznika kombija in 34-letnega voznika spremljajočega vozila, ki sta jih prevažala od hrvaške meje preko Slovenije do Vrtojbe.

Policisti policijske postaje za izravnalne ukrepe Nova Gorica so v ponedeljek popoldne v bližini državne meje z Italijo v Vrtojbi prijeli skupino 19 ilegalnih migrantov; 12 Pakistancev in 7 državljanov Bangladeša. Štirim migrantom so nudili zdravniško pomoč. Vsi so v postopku zaprosili za azil, zato so jih namestili v azilna domova v Ljubljani in Logatcu. V postopkih za šest mladoletnih migrantov je sodeloval tudi novogoriški center za socialno delo.

Na novogoriškem območju beležijo tudi porast kršitev zakona o tujcih zaradi nedovoljenega vstopa na t. i. notranji meji, torej iz Italije v Slovenijo, saj so letos obravnavali 129 tujcev, lani 66.

Novogoriški policisti so prijeli tudi voznika kombija, 31-letnega slovenskega državljana ter voznika spremljevalnega osebnega avtomobila, 34-letnega državljana BiH s stalnim bivališčem v Sloveniji. Med hišno preiskavo slednjega so zasegli tudi več zavitkov heroina in kokaina. Oba osumljenca so s kazensko ovadbo privedli k preiskovalnemu sodniku novogoriškega okrožnega sodišča, ki je zoper 34-letnika državljana BiH odredil hišni pripor.

Foto: Nova24TV

Policisti na območju PU Nova Gorica so letos zaradi nedovoljenega prestopa zunanje schengenske meje s Hrvaško obravnavali 80 ilegalnih migrantov (lani osem), ki so bodisi z javnimi prevoznimi sredstvi kot tudi z organiziranimi prevozi po prestopu meje s Hrvaško, poskušali priti na slovensko-italijansko mejo in nadaljevati pot naprej v Italijo. Največ je bilo državljanov Pakistana, Bangladeša in Alžirije. Letos so tudi italijanski varnostni organi izročili slovenski policiji v postopek 34 tujcev (lani dva), slovenska policija pa je italijanskim kolegom izročila oz. vrnila šest migrantov, ki so nezakonito prišli v Slovenijo (lani osem).