Novogoriški občini bo županoval Samo Turel

Foto: ML, FB Samo Turel

Novogoriška mestna občina ima novega župana. V drugem krogu volitev je ob zelo nizki volilni udeležbi (33,4 %) zmagal Samo Turel, ki je dobil 55,86-odstotno podporo, dosedanji župan dr. Klemen Miklavič pa je prepričal 44,14 odstotka volivk in volivcev.

47-letni Samo Turel je novinec v lokalni politiki. Doslej je opravljal delo direktorja direktorja Okrožnega sodišča v Novi Gorici.

Večnemu briškemu županu Francu Mužiču že osmi mandat

V občini Brda bo še naprej županoval Franc Mužič, ki je na tem položaju že vse od ustanovitve občine. V drugem krogu ga je podprlo 58,25 % volivk in volivcev, izzivalcu dr. Karolu Petru Peršolji pa so namenili 41,75 % glasov. V Cerknem ostaja na svojem položaju Gašper Uršič (58,54%), njegovo protikandidatko Urško Lahajnar Ubajiogu je podprlo 41,46 % volivk in volivcev. Najbolj tesno je bilo v občinah Tolmin in Kanal. V naslednjih štirih letih bo v Tolminu županoval Alen Červ, ki je dobil 51,51-odstotno podporo, Oton Bratuž pa je prepričal 48,49 % volivk in volivcev.

Foto: FB Miha Stegel – novi župan kanalske občine

V Kanalu se županja Tina Gerbec poslavlja

Najtesneje je bilo v kanalski občini, kjer bo Miha Stegel (50,79 %) nasledil doslej edino županjo v 13 severnoprimorskih občinah Tino Gerbec (49,21 %). V prid Stegla je ob kar 62,99-odstotni udeležbi odločilo 45 glasov.

Več o drugem krogu županski volitev si lahko preberete na povezavi Lokalne volitve 2022.