Mestna občina Nova Gorica praznuje občinski praznik v spomin na začetek Goriške fronte, 9. septembra 1943. Že tradicionalno praznik obeležujejo z nizom prazničnih prireditev v septembru.

Med osrednje sodi Večer ob občinskem prazniku s slavnostno sejo mestnega sveta in podelitvijo nagrad mestne občine letošnjim občinskim nagrajencem v Slovenskem narodnem gledališču 8. septembra, ki bo letos tematsko posvečen arhitektu Edvardu Ravnikarju, snovalcu Nove Gorice. Pod režijo se podpisuje mag. Neda Rusjan Bric, v kulturnem programu pa bodo nastopili gledališki igralec Peter Harl in MN dance company ansambel, ki je prav v letošnjem letu in v luči Evropske prestolnice kulture postal stalni mednarodni plesni ansambel. Na travnik pred Občinsko palačo se v soboto, 9. septembra, ponovno vrača Robinova zabava. Novogoriška mestna občina v sodelovanju z Radiom Robin poklanja koncert ob občinskem prazniku. V nizu prazničnih prireditev bo kar nekaj dogodkov iz programa Ravnikarjevega leta, posebej pa napovedujemo tudi voden ogled Rafutskega parka, s katerim bodo obiskovalci dobili priložnost, da si ogledajo prenovljen park z novo urbano opremo. Praznične prireditve bodo sicer potekale vse dni v septembru.

Na povabilo novogoriške mestne občine društvom, klubom, javnim zavodom in drugim institucijam v občini k oblikovanju programa prazničnih prireditev smo prejeli izjemen odziv, saj je prireditev kar tretjino več kot v minulem letu. Program tako oblikuje 130 prireditev, primernih za vse generacije in vsebinsko zelo raznolikih. V programu so tudi letos tradicionalni festivali, kot so Mesto knjige, Festival znanosti, Festival srednjeveške in renesančne glasbe Flores Musicae, Čezmejni festival Gotropolis, Festival godbeništva s koncerti po krajevnih skupnostih ob občinskem prazniku, napovedujemo pa tudi Goriški festival športa in trajnostne mobilnosti ter odprtje Festivala R.o.R. v okviru GO! 2025.

Dogodki v okviru Ravnikarjevega leta bodo prisotni tudi med prazničnimi prireditvami, in sicer s pogovornimi večeri o ruskih blokih, ustvarjalnimi delavnicami za mlade ter z vodenimi ogledi Ravnikarjevega mesta. V Novi Gorici bomo med dogodki na temo arhitekture, urbanizma in razumevanja prostora 6. oktobra gostili tudi največji arhitekturni dogodek leta Dan arhitektov. Tradicionalno v program uvrščamo tudi Evropski teden mobilnosti, kjer mestna občina snuje bogat in raznolik program s poudarkom na trajnostni mobilnosti.

Posebej pa napovedujemo voden ogled prenovljenega Rafutskega parka v sredo, 27. septembra, ob 10. uri in ob 17. uri. Prijave zbirajo v Centru trajnostne mobilnosti na elektronskem naslovu [email protected]. V primeru velikega zanimanja za ogled bomo razpisali nove termine. Občani in ostali obiskovalci bodo z vodenim ogledom dobili priložnost, da si prenovljen park ogledajo varno in ob ustreznem vodstvu. Vstop v park je namreč še vedno v gradbiščnem stanju, saj v parku nadaljujemo z deli. Načrtujemo ureditev parkirišča in večnamenskega objekta, v katerem bodo sanitarije, bar in pomožna skladišča. Park pa je že prenovljen, v njem so nova urbana oprema (klopi, ležalniki, koši za odpadke), otroška igrala, talne označbe, vodnjak itd.

Že tradicionalno bodo ob prazniku novogoriške ulice in okoliške ceste zavzeli ljubitelji avtomobilov. V duhu trajnostne mobilnosti bo v petek, 8. septembra, start MAHLE 6. Eco Rally-ja, 22. septembra pa bo na sporedu MAHLE 11. Rally Nova Gorica skupaj s hitrostno preizkušnjo Super Special v središču Nove Gorice.

Zgibanko s programom prazničnih prireditev te dni na dom prejemajo vsa gospodinjstva v novogoriški mestni občini. V elektronski obliki je že dostopna na vstopni strani spletne strani mestne občine www.nova-gorica.si. V fizični obliki pa bo od 1. septembra dalje na voljo na recepciji novogoriške mestne občine in v novogoriškem TIC-u na Kidričevi ulici.

Spletno uredništvo
Vir: MONG