Novi ukrepi brez zapiranja države

Foto: Pixabay, Vlada RS

Zaradi slabih epidemioloških razmer v državi sta vlada in svetovalna skupina za covid-19 na sinočnji seji sprejela nove ukrepe, ki naj bi predvsem ublažili pritisk na bolnišnice.

Novi ukrepi znižujejo starostno mejo za izpolnjevanje PCT pogoja, učenci in dijaki se bodo testirali trikrat tedensko, v gostinskih lokalih bo med 5. in 22. uro možna strežba le za mizo. Začasno se zapirajo nočni lokali, prav tako bo začasno prepovedano zbiranje, razen v ožjem družinskem krogu.

Naslednji tedni bodo težki, zdravstvo bo na preizkušnji. Edini učinkoviti ukrep je cepljenje, danes sprejeti ukrepi pa le blažijo pritisk na bolnišnice,“ pojasnjuje Janez Poklukar. Ukrepi bodo začeli veljati v ponedeljek, nov režim testiranja v šolah pa teden pozneje. Odslej bodo potrebne kirurške ali maske tipa FFP2, maske iz blaga ne bodo dovolj.

Foto: Pixabay

Odslej bo pogoj PCT obvezen za starejše od 12 let; doslej je bil potreben za starejše od 15 let. Kot je pojasnil minister za zdravje Janez Poklukar, je pogoj PCT izpolnjen, v primeru, da oseba razpolaga z dokazilom PCT in se izkaže z veljavnim osebnim dokumentom. Od 15. novembra bodo učenci in dijaki začeli z samotestiranjem v šolah trikrat tedensko. Vsakomur bo pripadalo 15 testov na mesečni ravni.

Foto: Pixabay

V trgovinah bo potrebno za vsakega obiskovalca zagotoviti vsaj 10 kvadratnih metrov površin, ob vhodu v trgovino pa bo nujno obvestilo, koliko ljudi se lahko naenkrat nahaja v prostoru. Na javnih športnih in kulturnih prireditvah bodo lahko obiskovalci spremljali dogajanje le na fiksnih mestih z ustrezno razdaljo. Kolektivno uresničevanje verske svobode bo dovoljeno v primeru, da udeleženci izpolnjujejo PCT pogoj, nosijo maske in ob zagotovitvi razdalje v dolžini vsaj 1,5 metra.