Nogometaši Gorice danes v Armeniji: NA 1500 PO ZMAGO

Foto: FB ND Gorica - Se bodo belo-modri veselili tudi v Armeniji?

Novogoriški nogometaši, ki so si po osmih letih priigrali naslov slovenskega podprvaka, so se odpravili na evropsko gostovanje v armenski Gyumri, ki bo na tamkajšnjem mestnem stadionu gostil prvo tekmo prvega predkroga Lige Evropa. Nasprotnik belo-modrih na 1500 metrih nadmorske višine bo Širak, armenski pokalni zmagovalec, ki je domače prvenstvo zaključil na tretjem mestu. Srečanje se bo začelo ob 16-ih po lokalnem času oziroma ob 14.00 po srednjeevropskem. 

Foto: FB ND Gorica – Širak je 25. evropski nasprotnik Gorice, prvi iz Armenije

Širak je v evropskem klubskem tekmovanju doslej odigral 30 tekem. V kvalifikacijah za Ligo prvakov 6 (1 zmaga, 3 remiji in 2 poraza), 20 v kvalifikacijah za Ligo Evropa (3-3-14) ter 4 v Intertoto pokalu (1-1-2). V lanski sezoni je drugi najuspešnejši armenski klub v prvem predkrogu izločil gruzijski Dila Gori po izvajanju 11-metrovk, v drugem predkrogu pa jih je izločil slovaški Spartak iz  Trnave (1-1, 0-2).

“Armenska ekipa je za nas neznanka. Na papirju je žreb ugoden, a to ne pomeni veliko. Napredovanje si bomo morali priigrati na igrišču v 180 minutah,” razmišlja kapetan belo-modrih Alen Jogan, ki poudarja: “Če igrajo v Evropi, zagotovo imajo določene kvalitete. Na zelenici se bomo morali maksimalno potruditi in si že v Armeniji priigrati dobro izhodišče pred povratnim dvobojem v Novi Gorici. Resda Armenci v Evropi še niso imeli vidnejših rezultatov, a to ne pomeni, da vloga favorita pripada nam. Moramo zadeti in ob tem ne prejeti gola.”

Foto: FB ND Gorica – Kapetan Gorice Alen Jogan

V primeru, da se Gorica prebije v drugi krog, jo tam že čaka grški Panonios iz Aten, ki je zadnje domače prvenstvo zaključil na petem mestu. Tudi v drugem predkrogu bi Novogoričani najprej gostovali. “Strinjam se, da je Panonios premagljiv, a sedaj nas zanima le Širak. Pojdimo po vrsti, najprej moramo preskočiti Armence. Upam, da se bomo lahko kasneje ubadali tudi z Grki,” razmišlja Alen Jogan.

Nekdanji napadalec Gorice Jani Šturm, sedaj eden izmed pomočnikov Mirana  Srebrniča ter trener mlade goriške ekipe do 15 let je v članski ekipi zadolžen za delo z napadalci: “Žal ne moremo računati na Mirana Burgiča, a fantje so kar dobro razpoloženi in v pripravljalnem obdobju so se že izkazali. Vidi se, da so večinoma že dlje časa skupaj, se poznajo in so uigrani. Seveda pa so še prisotne rezerve v napadu. Upam, da bomo s treningi čim hitreje napredovali.” O Širaku pa je junak kalifikacij za Ligo prvakov pred 13 leti povedal: “Pridobili smo nekaj informacij ter posnetkov. Tudi Armenci imajo mlado ekipo, ki zna igrati nogomet. Krasi jih kompaktnost, držijo se zelo skupaj, nevarni pa so predvsem iz hitrih protinapadov, ko takoj pridejo do zaključka. Zavedamo se svojih kvalitet. Želimo si, da bi zaigrali po najboljših močeh in iztržili dober rezultat. Cilj je zmaga, igrišče pa bo pokazalo, kaj zmoremo. V Gyumriu nas čakajo tudi težave zaradi nadmorske višine 1500 metrov. Skratka, čaka nas težko delo.”

Pravico na današnji tekmi bodo delili Rusi. Glavni sodnik bo Mikhail Vilkov, prvi pomočnik Alexei Vorontcov, drugi pa Dmitri Cheltsov. Vlogo četrtega sodnika bo opravljal Vladimir Seldyakov. Delegat tekme bo Olzhas Abrayev iz Kazahstana, kontrolor sojenja pa Rusmir Mrkovič iz Bosne in Hercegovine.

ML