Nezakonito pridobivanje državnih sredstev: ČRNIGOJU IN MARCU 28 MESECEV ZAPORA

Foto: Pixabay

Ajdovsko okrajno sodišče je nekdanjega predsednika uprave Primorja Dušana Črnigoja ter bivšega vodjo kadrovske službe v tej družbi Ožbeja Marca zaradi preslepitve pri pridobivanju državnih sredstev na prvi stopnji obsodilo na dve leti in štiri mesece zapora. Izreklo jima je tudi denarno kazen. Postopek je potekal šest mesecev, zaslišali so številne priče.

­­­­Družba Primorje je v letih 2010 in 2011 po takratni zakonodaji pridobila finančna sredstva države za plače delavcem, ki so čakali na delo. Kot sta trdila obtožena, so za delavce med čakanjem izvedli tudi izobraževanja, zato so na delo čakali na svojih delovnih mestih. Dela v času hude gradbene krize ni bilo, zato bi moralo Primorje odpustiti 400 od več kot 1000 zaposlenih, je zatrjeval bivši predsednik upravnega odbora Primorja.  V pričakovanju konca krize in pridobitve novih projektov naj bi se po besedah Črnigoja raje odločili za izobraževanje. Tožilstvo je trdilo, da Primorje takrat ni bilo v položaju, da ne bi moglo zagotavljati dela polovici delavcem. Družba delavcev prav tako ni nikoli napotila na čakanje in zanje v tem času ni izvedla potrebnega izobraževanja, so dokazovali.

Foto: Pixabay

Projekt je za Primorje tedaj vodilo podjetje Lefin iz Maribora. Obtožena sta pojasnjevala, da Primorje ni imelo dovolj znanja, da bi se ukvarjalo s takšnimi projekti, zato je Lefin vodil celoten postopek. Sama sta bila le izvajalca, sta trdila Črnigoj in Marc. Zagovornik Primorja je v zaključni besedi dejal, da bi v primeru, če bi zares šlo za kaznivo dejanje, morali tega osumiti podjetje Lefin.

»Nad državo sem zelo razočaran,« je sodbo komentiral Dušan Črnigoj. Njegova zagovornica Irena Dobravc Tatalovič je napovedala pritožbo na sodbo sodnika Patricija Bratuža. Pritožbo je napovedal tudi zagovornik družbe Primorje Gregor Verbajs, ki je dejal, da je pričakoval oprostilno sodbo, ker kaznivo dejanje ni bilo bilo dokazano.

Uredništvo