Neodgovorne migracije Slovencev: TO NI HEC!

Foto: FB Il Piccolo

Je mar res tako težko spoštovati ukrepe pred širjenjem novega koronavirusa? Nekateri še vedno menijo, da so slednji nepotrebni. Marsikdo jih zavestno krši in s tem ogroža svoje in življenja drugih.

Kot je na Twitterju zapisal uradni govorec vlade Jelko Kacin, bo vlada na današnji dopisni seji potrjevala predlog sprememb odloka o prepovedi zbiranja na javnih mestih. Vlada se bo s tem odzvala na kršitve odloka in pozive županov k zaostritvi ukrepov. Kakšne nove ukrepe bo vlada sprejela, za zdaj še ni znano.

Foto: Pixabay

Že „skok“ v sosednjo Italijo, kjer je za boleznijo covid-19 umrlo že več kot 10.000 ljudi, nas lahko strezni. Že res, da umirajo predvsem starejši oz. tisti, ki prebolevajo tudi druge bolezni, a kar nekaj je tudi mladih, doslej povsem zdravih oseb. „To ni hec. Vsakršnega dvomljivca bi rade volje povabil, da se nam pridruži v bolnišnici, kjer ljudje umirajo v mukah,“ je bil več kot prepričljiv eden izmed italijanskih zdravnikov.

Navkljub prepovedi zbiranja na javnih površinah je prijetno pomladansko vreme včeraj številne Slovence premamilo, da so se odpravili na izlet. Mnogi so obiskali tudi turistična središča. Z Bleda in Obale so jim ob koncu dneva sporočali, naj spoštujejo predpis in ostanejo doma.

Foto: Twitter Jelko Kacin

“Že res, da je pomlad in toplo vreme. A vsak med nami, ki bi začel razširjati virus naprej, lahko v zelo kratkem času povzroči velik pritisk na naše zdravstvo,” je v oddaji 24 ur na Pop TV povedal Kacin in izpostavil, da utegne že danes število hospitaliziranih zaradi okužbe z novim koronavirusom v Sloveniji preseči stotico, na intenzivnih oddelkih pa bo kmalu 30 in več ljudi. “Relativno dobro nam gre, a na tako lep dan, kot je bil sobotni ugotovimo, da se nam lahko zdrs zgodi v enem dnevu,” opozarja Jelko Kacin.