Na Trnovem oskrunjen Deček miru: NEPORAVNANA PRETEKLOST

Foto: Fundacija Beli golob

Neznanci so včeraj že tretjič grobo oskrunili skulpturo Deček miru, ki je postavljena na Trnovem pri Gorici, na poti, ki vodi v Spominski park NOB. Skulpturo iz brona, ki je umetniško delo slikarke in kiparke Patricije Simonič so razbili. 

Deček miru opozarja na neporavnano-nerešeno preteklost in je zazrt v prihodnost, živeti v miru, prijateljstvu in sožitju. Oskrunjenje skulpture, ki je bila postavljena kot simbolno dejanje sprave slovenskega naroda in med narodi pomeni napad na vrednote, ki jih v tem trenutku človeštvo najbolj potrebuje: mir, prijateljstvo, strpnost, povezovanje, sprava… 

Foto: Fundacija Beli golob

Skulpturo Deček miru je na simbolno mesto postavila Mednarodna mirovniška fundacija Beli golob z namenom spraviti slovenski narod, državljanke in državljane Slovenije. Postavljena je kot poklon mladim fantom, ki ležijo v grobnici padlih borcev na griču Kobilnik v bližnjem spominskem parku NOB in so žrtvovali svoja življenja za domovino ter poklon nedolžnim ljudem, ki so bili po koncu druge svetovne vojne nasilno umorjeni in pometani v bližnja brezna v Trnovskem gozdu, so v sporočilu za javnost zapisali v Mednarodni mirovniški fundaciji Beli golob.