Na Tolminskem drugi primer okužbe s koronavirusom: BREZ LAŽNE PANIKE

Foto: Občina Tolmin

Potem ko so dopoldne iz ZD Tolmin javili, da od petkovega pozitivnega primera ni bilo novih okužb, je popoldne prišla informacija o drugi okužbi s koronavirusom na Tolminskem, sporoča spletna stran Občine Tolmin. 

Iz ZD Tolmin so potrdili, da so jim po 14. uri javili  nov primer okužbe na Tolminskem. Oseba je v samoizolaciji, obenem pa poteka proces zamejitve okužbe preko oseb, s katerimi je bila v stiku.

V naslednjih dneh bo okrepljeno tudi delovanje policije na terenu. Komandir policijske postaje Tolmin Boris Zorko je sporočil, da bodo njihove ekipe obšle vse zaselke in se pri prebivalcih, ob upoštevanju priporočil gibanja in stikov, pozanimali o potrebah in morebitnih težavah. »V kolikor bo v prihodnje potrebno in bodo druge službe preobremenjene, smo pripravljeni pomagati tudi pri oskrbi ljudi. Bomo pa na terenu sledili tudi spoštovanju navodil in odredb občine ter države o prepovedi zbiranja več ljudi, uporabe otroških in športnih igrišč in podobno,« je dejal komandir PP Tolmin Boris Zorko.

Direktor Zdravstvenega doma Tolmin Gaudencio Lucas Triep posebej poziva občane, naj ne širijo lažne panike o okužbah med zdravstvenim osebjem, ker teh ni, psihološke posledice za prebivalstvo pa so zaradi napačnih informacij lahko zelo velike.

Foto: ZD Tolmin

Člani štaba CZ so ocenili, da je zaradi slabšanja razmer na terenu smiselno aktivirati telefonsko številko 040 379 834 za pomoč občanom v stiski, ki bo odprta od srede, 18 marca 2020, vsak dan od 9. do 15. ure. Doslej se je že pokazalo, da mnogi starši rabijo nasvet, kako pomiriti otroke, podporo rabijo tudi ostareli. V štabu civilne zaščite vse opozarjajo, da ni razlogov za skrb in paniko, le navodil in preventivnih ukrepov se je treba držati. »Ves čas smo v stiku s službami na terenu in podrobno spremljamo situacijo, rešitve pa bomo objavljali sproti, ko bo zanje to potrebno,« je poudaril poveljnik štaba CZ Jože Dakskobler.

Občina Tolmin je že pripravila informacijski letak, ki bo razdeljen po lokalnih krajevnih skupnostih in objavljen na vseh vidnejših kanalih komuniciranja, Komunala Tolmin pa je izdala tudi sklep glede dela na tržnici v Tolminu, ki v trenutnih razmerah to dovoljuje le ponudnikom iz vseh treh posoških občin. Posebne ukrepe je sprejela tudi veterinarska ambulanta v Tolminu in jih objavila na svoji strani na facebooku.