Na Goriškem se je začel festival Pixxelpoint: RESNIČNO ČAROBNI TRENUTEK

Foto: FB Pixxelpoint

Sinoči se je začel mednarodni festival sodobnih umetniških praks Pixxelpoint, ki ga bosta Nova Gorica in Gorica gostili teden dni. Odprtje festivala se je, tako kot prejšnja leta, najprej odvijalo na italijanski strani, tokrat v galeriji Agore v Gorici, zatem pa še v Mestni galeriji Nova Gorica. K sodelovanju je Kulturni dom Nova Gorica privabil goriško galerijo Agore in Akademijo umetnosti Univerze v Novi Gorici.

Kurator festivala Božidar Zrinski je 18. festival poimenoval Resnično čarobni trenutek, kar je povzeto po istoimenskem projektu kanadskega avtorja Adama Basanteja. Izbral je 23 umetnikov z vsega sveta, katerih projekti izpostavljajo razne vidike sodobne tehnološko zasnovane družbe, umetnosti in politike.

Foto: FB Pixxelpoint

Festival, ki izhaja iz vizualne kulture elektronskih medijev, si je postavil za cilj tako razvijanje in boljše razumevanje razsežnosti digitalnih svetov ter digitaliziranja stvarnega sveta okoli nas, skupaj z njegovo predstavitvijo in popularizacijo, kot tudi vzpodbujanje teoretskega kritičnega diskurza in refleksije o intermedijski umetnosti. Po besedah Zrinskega projekti sodelujočih umetnikov raziskujejo posameznikovo vpetost v socialno stvarnost družabnih omrežij, obdelovanja podatkovnih in vedno bolj pomembnih slikovnih arhivov, izpostavljajo posameznikovo čutno senzorično izkušnjo prostora, opredeljujejo se do zgodovine umetnosti in kulture ter postavljajo pod vprašaj realnost, ki jo živimo.

Foto: FB Pixxelpoint

Med spremljevalnimi dogodki bodo predavanje Vladimirja Freliha, multimedijske delavnice, predstavitve intermedijskih štipendij in knjig ter molekularno-kulinarični dogodek ob zaključku festivala.

Uredništvo