Na Goriškem pomoč za rehabilitacijo oseb s posledicami covida-19

Foto: Pixabay (fotografija je simbolična)

V novogoriškem Centru za krepitev zdravja so pred mesecem dni začeli izvajati program za rehabilitacijo oseb z dolgotrajnimi posledicami covida-19, ki je brezplačen. Ob pomoči različnih medicinskih strokovnjakov nudijo pomoč bolnikom z različnimi vrstami posledic, da se lahko vrnejo v normalno življenje.

Program v Centru za krepitev zdravja v Novi Gorici so ob prepoznavanju potreb začeli izvajati po priporočilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Trenutno ga obiskuje okoli 30 oseb. Težave prebolevnikom pomagajo premagovati psihologinja, fizioterapevtka in dietetičarka.

Foto: ML

Dolgoročne posledice covida-19 se kažejo kot utrujenost, pomanjkanje energije, mišična oslabelost, težave s pozornostjo, koncentracijo in spominom, prebolevniki imajo občutek “megle v glavi”, spopadajo se z motnjami razpoloženja, pogosto jih spremljata tesnoba in depresija. Veliko jih ima težave s hudimi glavoboli ter s spanjem. Večkrat se soočajo z dolgotrajno izgubo voha in zmožnostjo okušanja, bolečinami v prsnem košu in občutkom težkega dihanja. Nekateri med njimi izgubijo preveč telesne mase, drugi je preveč pridobijo.

Bolnike, ki se spopadajo z različnimi dolgotrajnimi posledicami po prebolelem covidu-19 najprej sprejme diplomirana medicinska sestra, z njim opravi uvodni razgovor in pregled stanja, nato pa izbere strokovnjakinjo, na katero jih napoti na nadaljnje individualne razgovore.

Foto: Pixabay (fotografija je simboična)

Program za rehabilitacijo oseb z dolgotrajnimi posledicami covida-19 v Centru za krepitev zdravja deluje v okviru Zdravstvenega doma Nova Gorica, ki pokriva šest občin na ožjem Goriškem. Vanj so vključeni prebolevniki z dolgotrajnimi težavami iz celotne države, zaradi vse večjih potreb v domačem okolju pa razmišljajo, da bi ga omejili le na bolnike iz regije.