Na Goriškem jubilejni deseti festival Glasbe sveta

Foto: FB Glasbe sveta

28. julija se na Goriškem začenja jubilejna deseta izvedba festivala Glasbe sveta. Tretjič bo potekal na obeh straneh državne meje.

Čezmejni festival Glasbe sveta v organizaciji KUD Morgan in društvo Circolo Controtempo ponuja šest koncertov in se bo zaključil 6. avgusta.

Ob okrogli obletnici festivala je izšla tudi publikacija, ki vsebuje fotografije Jerneja Humarja in Davida Verliča ter nekatere statistične podatke. V devetih letih so v okviru Glasb sveta pripravili 39 dogodkov, na katerih je nastopilo več kot 300 glasbenikov iz Slovenije in 17 drugih držav. Publikacija je izšla v slovenskem jeziku, kmalu pa tudi v italijanskem jeziku.

Foto: David Verlič (FB Glasbe sveta)

Festival se začenja jutri na gradu Kromberk, kjer bo nastopil tolkalski virtuoz iz Indije Trilok Gortu. V njegovih kompozicijah se prepletajo indijski ritmi in napevi z elementi jazza in rocka, ki očarajo poslušalce.

V četrtek bosta na sporedu kar dva dogodka. Ob 21. uri bodo na gradu Kromberk nastopili glasbeniki, združeni v skupino Anbot, ki jo vodi pred kratkim nagrajeni skladatelj Aldo Kumar. Skupina ustvarja izvirno glasbeno zvrst, ki jo je težko slišati kje drugje. V njihovem repertoarju se balkanska glasba prepleta s klezmerjem, tradicionalno glasbeno zvrstjo aškenaških Judov iz Vzhodne Evrope, temami iz italijanskih, irskimi in francoskimi ljudskimi motivi, starimi latino uspešnicami in drugimi skladbami. V četrtek bo kot druga nastopila Zvezdana Novaković s skupino ZveN v projektu Čaralice. Petkov večer bosta glasbeno popestrila Miroslav Tadić in Merimna Kljućo s projektom Aritmija.

Foto: FB Glasbe sveta

Nadaljevanje festivala na drugi strani meje še ni dokončno znano, saj veliko negotovosti prinašajo epidemiološke razmere. Izpeljali naj bi ga v parku vile Attems v Ločniku pri Gorici. V torek, 3. avgusta se bo predstavila Dobet Gnahore s svojimi glasbeniki, ki na festival prinašajo afriško glasbo, v četrtek, 5. avgusta, pa bo nastopila londonska skupina Kokoroko.