Na Goriškem avtobus na električni pogon: PILOTNI PROJEKT

Foto: FB MONG

Družba Nomago je Novo Gorico in Gorico testno povezala z manjšim avtobusom na električni pogon, kar bo osnova za odločitev o morebitnem nakupu takšnega avtobusa v prihodnje. Na Goriškem ga lahko preizkusite do 20. novembra.

Električni avtobus, za katerega je potrebno odšteti 180.000 evrov, lahko prevaža do 20 potnikov. Ima osem sedežev in 12 stojišč, zaradi posebne rampe pa je prijazen tudi do invalidov na vozičkih in potnikov z otroškimi vozički. Z eno polnitvijo baterije lahko opravi 80 kilometrov, kar je za trenutnih pet voženj po 14 kilometrov dnevno dovolj. S pomočjo sončnih celic se lahko v primeru sončnega vremena polni tudi med vožnjo.

Kot je povedal glavni izvršni direktor Nomaga Sandi Brataševec, gre za pilotni projekt uvedbe električnih avtobusov v javni potniški promet, občini Nova Gorica in Šempeter-Vrtojba pa sta med prvimi slovenskimi občinami, ki se odločajo za vstop v električno prihodnost.

Čezmejno povezavo med Novo Gorico, Šempetrom in Gorico sta novembra 2002 uvedla Avrigo in italijanska družba APT Gorizia. Na tej liniji letno beležijo okrog 60.000 potnikov, v celotnem mestnem potniškem prometu pa na leto prepeljejo pol milijona potnikov, pravi Brataševec.

Novogoriška mestna občina je trenutno v fazi izbire koncesionarja za opravljanje javnega mestnega potniškega prometa, ki bo zaključena v prihodnjem letu. Med pogoji za podelitev koncesije je tudi ta, da mora imeti koncesionar vsaj en električni avtobus. V občini načrtujejo, da bi v prihodnjih petih letih prešli na električni pogon vseh avtobusov. Želijo si, da bi mestni avtobusi vozili pogosteje kot doslej, vprašanje pa je, če bo mestni promet na Goriškem še naprej brezplačen.