Muzejska zbirka o vinarstvu v Goriških Brdih: ŽLAHTNA KAPLJICA Z ZGODBO

Foto: Pixabay

V Kleti Brda na Dobrovem so v sodelovanju z Goriškim muzejem uredili muzejsko zbirko o vinarstvu v Goriških Brdih, ki pripoveduje zgodbo o gojenju vinske trte in razvoju vinarstva, kolonih, zadružništvu in rasti zadružne klet.

Precej razstavljenih predmetov je bilo že doslej v briški kleti, sedaj so jih uredili v muzeju, ki je postavljen v pritličnem delu upravne stavbe Kleti Brda, kjer so v okviru obeležitve 60-letnice delovanja briške zadruge pripravili tudi pregled najpomembnejših mejnikov zadružništva in trženja vina v zadnjih šestih desetletjih.

 

Foto: Pixabay

Stalno muzejsko zbirko so naslovili Junaki vinogradov – sprehod skozi stoletja vinogradništva in vinarstva v Brdih in je nastala pod strokovnim vodstvom zgodovinarke Goriškega muzeja Tanje Gomiršek ter kustosa Herka Sakside. Prikazuje razvoj vinarstva vse od antičnih časov dalje, s posebnim poudarkom na vzgoji vinske trte skozi čas. Prikazana je vloga, ki jo je imel grof Silverio de Baguer pri modernizaciji vinogradništva v prejšnjem stoletju. Posebno mesto na razstavi imajo tudi briške šege in navade, povezane z vinom.

V Kleti Brda si z novo pridobitvijo želijo še izboljšati izkušnjo, ki jo gostje doživijo ob obisku kleti. Nedvomno predstavlja pomemben doprinos k briškemu turizmu.

 

Foto: Pixabay

“Pri vinu vedno govorimo, da rabi zgodbo, ki mora temeljiti na dejstvih. V strategiji smo zapisali, da je vino izraz naravnih danosti ter bogate tradicije in kulture teritorija. To moramo na najbolj slikovit in preprost način predstaviti, da vsak obiskovalec iz Slovenije, predvsem pa iz tujine spozna, kako smo prišli do sedanje vinske zgodbe, ki jo Brda ponujajo,” razmišlja direktor Kleti Brda Silvan Peršolja.

Uredništvo