Migrantska kriza v Gorici: BOMBIJEV PREDOR ZAPRT

Foto: FB Il Piccolo

Bombijev predor v Gorici, kamor se je v zadnjem obdobju zatekalo vse več migrantov, so danes zaprli. Več kot 50 migrantov, večinoma državljanov Afganistana in Pakistana, so pospremili iz predora in jih odpeljali. Njihova destinacija ni znana.

V prejšnjih dneh so pristojni napovedali, da jih bodo prepeljali v druge sprejemne centre za priseljence in prosilce za azil na italijanskem ozemlju. Predor so razkužii in ga zaprli. Oba vhoda so zagradili s kovinsko mrežo. Navzoča sta bila tudi goriški župan Rodolfo Ziberna in novi goriški prefekt Massimo Marchesiello. Po besedah župana Ziberne bo zaprtje začasno. V odredbi piše, da bo ukrep veljal tri mesece. Po sanaciji nameravajo predor znova odpreti za pešce in kolesarje, prihodnjo pomlad pa tudi za avtomobilski promet, poroča Primorski dnevnik.

Foto: Pixabay

V zadnjem obdobju si vse več migrantov išče dom na bregu Soče pod območjem goriškega sejmišča. Prostovoljci in goriška občinska svetnika Emanuele Traini in Federico Portelli pri tem opozarjajo na vprašanje higiene in varnosti, saj naj bi bile na bregu Soče razmere še slabše kot v predoru.

Komisijo za preučevanje prošenj za pridobitev statusa azilanta naj bi v kratkem iz Gorice preselili v Trst. Podružnica omenjene komisije naj bi delovala v Vidmu, pravi italijanski notranji minister Marco Minniti. Napovedujejo tudi spremembo namembnosti sprejemnega centra za prosilce za azil (Cara) v Gradišču ob Soči. Spremenili naj bi ga v center za repatriacijo (CPR), ki bi sprejel okoli sto ljudi, katerih gibanje bi bilo omejeno.

Foto: Pixabay
Pojav migracij bodo v Gorici kmalu obravnavali tudi iz zgodovinskega zornega kota. Tej problematiki bo posvečen prihodnji, že 14. festival zgodovine e’Storia. Pod naslovom Migracije bo potekal od 17. do 20. maja 2018.

Uredništvo