Mednarodno srečanje saksofonistov v Novi Gorici: SAXGO19

Foto: Pixabay

Festival z najdaljšo tradicijo v mestu vrtnic bo potekal do 1. julija. V mesto in bližnjo okolico prinaša koncertni del festivala in izobraževalne vsebine pod mentorstvom priznanih svetovnih imen saksofona.

Letos prinaša festival sedem koncertov, ki so z izjemo zaključnega v amfiteatru Gradu Kromberk brezplačni. V Novi Gorici in okolici bodo poslušalci lahko prisluhnili saksofonu v različnih kontekstih klasičnih skladb, jazza in raznovrstnih drugih sodobnih stilov, v katerih se razkrivajo vse njegove izrazne posebnosti.

Dogajanje se pričenja s tridnevno delavnico klasičnega saksofona, ki jo vodita Jan Gričar in Nicolas Arsenijevic, oba nekdanja zmagovalca novogoriškega mednarodnega tekmovanja saksofonistov SAXGO.

Danes bo s tridnevno delavnico jazz saksofona pričel tudi slovenski, v New Yorku živeči in priznani saksofonist Jure Pukl. Izobraževalni cikel pa bo sklenil Evan Parker, angleški saksofonist z enodnevnim mojstrskim tečajem improvizacije.

Foto: Pixabay

Na festivalu bodo nastopila velika imena saksofona, kot so Jan Kus & The Slavo Rican Assembly, Jan Gričar & Nicolas Arsenijevic, Marcelo Nisinman & Maja Lisac Barroso, Jure Pukl Trio z bobnarjem Howardom Curtisem in kontrabasistom Robertom Jukičem ter Evan Parker & Zlatko Kaučič. Festival bodo zaključili z velikim koncertom v amfiteatru Gradu Kromberk, kjer bo s svojim kvintetom nastopil ameriški altovski saksofonist Kenny Garrett.