Mednarodno srečanje saksofonistov na Goriškem: ŠEST BREZPLAČNIH KONCERTOV

Foto: Pixabay (fotografija je simbolična)

Nova Gorica bo že 22. leto zapored zbirališče mladih saksofonistov iz Slovenije in tujine. Mednarodno srečanje bo letos v znamenju festivala, 9. mednarodnega tekmovanja saksofonistov ter delavnice jazz improvizacije.

Na 9. mednarodno tekmovanje saksofonistov SAXGO se je prijavilo 35 tekmovalcev, starih 30 let ali manj. Skoraj polovica je Japoncev, ki študirajo na različnih glasbenih akademijah po svetu.

Člani žirije in tekmovalci prihajajo letos iz Avstralije, Belgije, Čila, Francije, Hrvaške, Italije, Japonske, Kanade, Poljske, Rusije, Slovenije, Španije, Švice in Brazilije.

Na sporedu bo šest koncertov, ki jim bo mogoče prisluhniti brezplačno. Odvijali se bodo v amfiteatru Gradu Kromberk, dvorani Frančiškanskega samostana Kostanjevica, dvorani Gradu Kromberk, Veliki dvorani Kulturnega doma Nova Gorica in na Ploščadi Silvana Furlana v sklopu občinskih poletnih prireditev Poletne scene.

Foto: Pixabay

Tudi letošnji festival se bo tradicionalno zaključil s koncertom finalistov letošnjega mednarodnega tekmovanja. Na finalnem koncertu je predviden solo z Orkestrom Slovenske filharmonije pod vodstvom dirigenta Mihe Rogine.

Dolgoletnemu umetniškemu vodji srečanja Matjažu Drevenšku se je tudi letos pridružil Novogoričan Boštjan Simon, ki se bo posvetil predvsem oblikovanju festivalskega programa in delavnici jazz improvizacije. Vodile jo bodo legende evropske improvizacije; nizozemski glasbeniki Ben van Gelder, Rainer Baas in Han Bennink.