Matevžu Lenarčiču nagaja vreme: MISIJO OPRAVITI V DVEH MESECIH

Foto: Pixabay

Matevž Lenarčič, ki je v petek z ultralahkim letalom poletel s portoroškega letališča na novo misijo nad Sredozemljem in Alpami, je včeraj pristal na Sardiniji, kjer bo preživel današnji dan. Nadaljevanje poti proti Cipru je še vedno negotovo zaradi neugodnih vremenskih razmer, sporočajo iz Lenarčičeve ekipe. Celotno misijo namerava opraviti v dveh mesecih.

Z meritvami koncentracij črnega ogljika nad celotnim Sredozemskim zalivom, Alpsko verigo in osrednjo Evropo želi Lenarčič z ekipo Green Light World Flight preveriti vpliv črnega ogljika in saharskega peska, ki prihaja iz Afrike, na klimatske spremembe v osrednji Evropi in na taljenje ledenikov. V preteklih dneh je opravil meritve na območju zahodnega Sredozemlja.
Foto: Pixabay – Lenarčič želi preveriti vpliv saharskega peska in črnega ogljika na klimatske spremembe v osrednji Evropi.

Pot, ki jo je Lenarčič opravil v preteklih treh dneh, je bila precej drugačna od načrtovane. Po petkovem pristanku na Malti, je v soboto pot nadaljeval proti Portugalski, letel je čez tunizijski in alžirski zračni prostor, v oblačnem vremenu in občasno zelo močnih turbulencah. Zaradi premočnega nasprotnega vetra je bil prisiljen predčasno pristati na jugu Španije v Malagi. Hitre spremembe vremena in umirjanja ciklona nad Iberskim polotokom so bile glavni razlog, da je Lenarčič včeraj krenil proti Sardiniji, kjer so še pihali ugodni vetrovi, ki prinašajo črni ogljik in saharski pesek nad Sredozemlje.

Uredništvo