Matevž Lenarčič sklenil misijo Mediteran 2017: HITREJŠE TALJENJE LEDENIKOV

Foto: FB Matevž Lenarčič

Letalec Matevž Lenarčič je z ekipo Green Light World Flight sklenil misijo Mediteran 2017, na kateri so po Sredozemlju do Alp poleg črnega ogljika merili tudi koncentracije puščavskega prahu, ki prihaja iz severne Afrike. Ugotovili so, da oba prispevata k hitrejšemu taljenju ledenikov v Alpah, kar vpliva na zaloge vode.

Ozračje se rahlo segreva,ker je pesek obarvan in absorbira sončno svetlobo. Obenem jo tudi hladi, saj učinkovito odbija to isto svetlobo nazaj v vesolje. Ko pa se črni ogljik in saharski pesek usedeta na sneg in led, potemnita površino in jo segrevata. Sneg in led na ledenikih se pospešeno talita, kar vpliva na zaloge vode, ki teče iz Alp.
Foto: FB Matevž Lenarčič

Lenarčič je v več etapah letel med Ciprom in Španijo do Pariza ter prek Karpatov do Bukarešte. Letenje, še posebej v območju ciklona, je bilo po njegovih besedah zahtevno, saj ga je spremljalo tudi slabo vreme, zelo močni vetrovi in slaba vidljivost. Pojasnil je, da se puščavski prah dvigne in potuje z zračnimi masami le takrat, ko se pojavijo ustrezni vremenski pogoji. Načrtovanje poletov je bilo povezano predvsem s spremljanjem vremenske situacije nad severno Afriko, Sredozemljem in osrednjo Evropo. V zimskem in pomladanskem času se zgradi ciklon, ki na svoji robovih ustvarja dovolj močne vetrove, da odnašajo pesek daleč v osrednjo Evropo.

Foto: FB Matevž Lenarčič

Griša Močnik, vodja znanstvenega dela misije, je pojasnil, da so se za razliko od prejšnjih misij, ki so se ukvarjale z globalnimi podnebnimi spremembami, z zadnjo usmerili v regionalne spremembe, ki bistveno vplivajo na naše življenje. Poleg emisij, ki nastajajo pri zgorevanju goriv, pa je za Alpe in južno Evropo po njegovih ugotovitvah pomemben tudi transport saharskega peska.

Matevž Lenarčič naj bi v prihodnjem letu, predvidoma skupaj s pilotom Domnom Graufom, poletel nad Sibirijo, kjer je veliko požarov, ki prispevajo k onesnaževanju ozračja. V naslednjih letih Ekipa Green Light World Flight v naslednjih letih načrtuje merjenje koncentracij črnega ogljika na Kitajskem, na Himalaji, med Arabskim in Bengalskim zalivom ter na južnem tečaju.

Uredništvo