Luč miru iz Betlehema je začela pot po Sloveniji: PUSTIVA SE VNETI

Foto: Pixabay

Danes so skavti plamen luči miru iz Betlehema začeli podeljevati po lokalnih župnijah, ustanovah in skupnostih. Njihov namen je, da bi plamen, ki simbolizira mir, povezovanje in enotnost, v adventnem času do božiča gorel v čim več domovih in da bi njihovo sporočilo doseglo čim več ljudi.

Foto: FB LMB

Akcija Luč miru iz Betlehema ima korenine v Avstriji, ko so na tamkajšnji televiziji ORF ljudem v zameno za zbran denar za otroke s posebnimi potrebami dali plamen, ki je bil prižgan v kraju Jezusovega rojstva v Betlehemu. Danes je razširjena že skoraj po celi Evropi in zahodnem delu Azije, širi pa se tudi v Ameriko.

Letos se odvija pod geslom Pustiva se VNETI. Sporočilo gesla je, da nisi nikoli sam. Vedno je nedkdo s teboj, ki mu lahko zaupaš. Geslo je zapisano v dvojini, saj ni ukaz in ne prisila, ampak vabilo. “Je kot odpiranje vrat – jaz sprejemam plamen in želim goreti, a bom neskončno srečnejši, če lahko to narediva skupaj,” so v sporočilu o dogodku zapisali na Združenju slovenskih katoliških skavtinj in skavtov.

Foto: Pixabay

Slovenski del akcije organizira Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov v sodelovanju z Bratovščino odraslih skavtinj in skavtov, Slovensko zamejsko skavtsko organizacijo in Zvezo tabornikov Slovenije.

Akcija ima poleg gesla tudi dobrodelno noto. V sklopu le te bodo namreč prodajali sveče ter zbirali prostovoljne prispevke in donacije preko SMS-sporočil s ključno besedo LMB1 ali LMB5 na številko 1919. Zbrana sredstva bodo ob zavedanju, da je osnovna celica naše družbe družina in otrok namenili trem različnim organizacijam: Zavodu Živim za njihov projekt Preživim, projektu Drugi dom in Misijonskemu središču v Sloveniji za projekt Albanija.

Foto: FB LMB

Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov bo plamen od ponedeljka do četrtka poneslo tudi predstavnikom države in drugim pomembnejšim ustanovam. Jutri bodo plamen izročili predsedniku republike Borutu Pahorju in predsedniku vlade Miru Cerarju, v torek pa ga bodo ponesli v državni zbor.

Uredništvo