Lesna biomasa v Bovcu do kurilne sezone: NOVA DELOVNA MESTA

Foto: Wikipedia

Direktor bovškega javnega podjetja za proizvodnjo in dobavo toplotne energije Silvo Hrovat in predsednik uprave velenjske družbe Esotech Marko Škoberne sta podpisala pogodbo za izvedbo projekta ogrevanja z lesno biomaso. Obetajo se tudi nova delovna mesta.

Za izvedbo projekta so v Bovcu pridobili kohezijska sredstva v višini nekaj več kot 581.000 evrov, javno podjetje DOLB Bovec pa se s SID banko dogovarja tudi o posojilu v višini 600.000 evrov, za katerega bo porok občina.

Projekt je star že desetletje. Začel se je v mandatu župana Danijela Krivca, po vmesnem zastoju pa ga je obudilo sedanje občinsko vodstvo na čelu z županom Valterjem Mlekužem.

Foto: Pixabay

Začetek del, ki jih bo izvajal Esotech, je predviden v začetku maja, zaključek pa do začetka kurilne sezone. Na občini si od projekta obetajo tudi nova delovna mesta, surovine pa imajo v zgornjem Posočju dovolj. Območje Bovca je namreč skoraj 60-odstotno pokrito z gozdovi, ki so večinoma v lasti občine.

Za izvedbo projekta in upravljanje s sistemom je občina Bovec ustanovila Javno podjetje za proizvodnjo in dobavo toplotne energije DOLB Bovec. Na pričetku bo na sistem priključenih 15 uporabnikov, med katerimi sta največja podjetji Mahle Bovec in Kovi. Že naslednjo zimsko sezono se bodo z lesno biomaso ogrevali tudi v kulturnem domu, osnovni šoli, občinski stavbi in vrtcu.

Uredništvo