Konstrukt Patria dokončno padel

Foto: SDS

Odmevni konstrukt Patria, ki je omogočil, da Janeza Janšo tik pred takratnimi državnozborskimi volitvami zaprejo, je doživel svoj uradni zaključek. Ustavno sodišče Republike Slovenije je namreč razglasilo, da ima pravnomočni sklep o zaustavitvi zaradi zastaranja iz vidika ugotavljanja nedolžnosti isti učinek kot oprostilna sodba.

Po več kot 15 letih sage o Aferi Patria je slovenska karikatura pravne države končala zadevo z razglasitvijo nedolžnosti,” je na Twitterju zapisal Janez Janša, ki je dodal, da je ustavno sodišče po dolgem oklevanju zavrglo njihovo pritožbo zoper zastaranje in sporočilo, da ima njihova odločitev enake pravne posledice kot oprostilna sodba.

V odločitvi ustavnega sodišča je še zapisano, da “tako glede vsebine in posledic domnevne nedolžnosti na ustavni ravni ni razlik med oprostilno sodbo in sklepom o ustavitvi postopka”. Postopek pred sodiščem je bil ustavljen in se je končal brez obsodbe, zato “pritožnik velja za nedolžnega in nima pravnega interesa za odločitev o ustavni pritožbi”. Zaradi tega, ker pritožnik ni izkazal pravnega interesa za ustavno pritožbo, jo je senat ustavnega sodišča zavrgel.