Konec tedna se začenja briški Praznik češenj: OD MARATONA DO POROKE

Foto: ML - Junij bo v Goriških Brdih v znamenju "rdačih" češenj

51. Praznik Češenj se v Goriških Brdih začenja konec tedna z Dnevi odprtih kleti in kolesarskim Maratonom češenj, zaključuje pa 17. junija z Briško poroko. Praznovanje bo potekalo cel junij, osrednji del pa bo v drugem junijskem vikendu.

Foto: ML
Letošnja letina je zelo dobra, za kar se lahko Brici zahvalijo tudi ugodnim vremenskim razmeram. Po daljšem deževju je namreč še pravočasno posijalo sonce. Pridelovalci »rdačih« sadežov v Goriških Brdih na srečo nimajo težav z boleznimi ter škodljivci. Tudi letošnja pozeba jih ni prizadela, saj so le redke češnje posejane po dolinah. Obiskovalcem bodo med prazniki naprodaj na ličnih stojnicah ter drugje ob poti, cena pa bo dogovorno enotna. Za kilogram češenj bo potrebno odšteti med štirimi in petimi evri.

 

Foto: ML – Za kilogram češenj bo v Brdih potrebno odšteti med 4 in 5 evrov

Praznik češenj se začenja že v petek popoldne s slavnostno sejo občinskega sveta Občine Brda, saj Brici v začetku junija praznujejo tudi svoj občinski praznik. Obiskovalce Goriških Brd bodo ta vikend pričakali tržnica s češnjami, ponudba domačih izdelkov, razstava češenj, degustacije, tradicionalna povorka, koncerti ter bogat otroški in zabavni program. Kot novost napovedujejo briško domačijo, v kateri želijo pokazati na bogato izročilo in nesnovno dediščino teh krajev, delo domačinov v kuhinji in kleti ter dogajanje v vaški gostilni. Dogajanje bo tudi letos potekalo na dveh lokacijah; v Dobrovem in Šmartnem.

Foto: ML
Prvi praznični vikend bosta zaznamovala tudi dva športna dogodka – dobrodelno druženje ob češnjah in nogometni žogi, ki ga tokrat pripravljajo že šesto leto zapored ter pohod Od češnje do češnje, ki ga zaradi nezahtevnega terena namenjajo predvsem družinam.

Praznik češenj se zaključuje 17. junija s tradicionalno Briško poroko, ki jo pripravljajo že šestič in bo v znamenju “zlate rebule”. Med rekordno prijavo 65 parov iz celotne Slovenije se bosta po izboru komisije v Vili Vipolže in kasneje pri Svetem križu v Kojskem poročila 26-letna Amadeja iz Šoštanja in 28-letni Rok iz Dornberka.

Uredništvo