Končno, brv čez Sočo v Solkanu je zaživela!

Foto: FB MONG

Včeraj so pri Kajak centru v Solkanu slovesno predali namenu brv čez reko Sočo, ki je namenjena pešcem in kolesarjem, odprli pa so tudi novo povezovalno kolesarsko pot na desnem bregu reke.

120 metrov dolga in tri metre široka brv je bila zgrajena že pred letom in pol, zaradi manjkajoče povezovalne poti na desnem bregu Soče, pa je niso mogli predati namenu.

Po besedah župana novogoriške mestne občine (MONG) je bila varnost uporabnikov na prvem mestu. “Brv pomeni velik prispevek k celovitosti kolesarskega omrežja in je na nek način simbol načina, po katerem se integrirata obe Gorici in celotna regija,” razmišlja Miklavič in dodaja: „Brv bo povezala čezmejni prostor, izboljšala varnost, obenem je tudi turistična atrakcija. Prav tako bo lahko služila tudi kopalcem v Soči, ki bodo ob nenadnem dvigu vode imeli sedaj možnost prehoda na drugi breg preko mostu.“

Vrednost investicije za brv znaša 1,4 milijona evrov, za povezovalno pot pa 600.000 evrov. Ker je ob načrtovanju povezovalne poti na obstoječo kolesarsko pot prišlo do napak zaradi neupoštevanja terena in je bilo zato potrebno pre-projektiranje, je ta strošek moral plačati projektant. Investicijo je sofinanciral Eko sklad Slovenski okoljski javni sklad.

MONG je z investicijo v novo povezovalno kolesarsko pot na desnem bregu Soče v Solkanu omogočila vzpostavitev povezave med brvjo in obstoječo kolesarsko potjo v smeri naselja Plave ter bodočo kolesarsko potjo do Štmavra v Italiji. Brv bo povezovala tudi nove medmestne kolesarske povezave, ki bodo zaključene v bližnji prihodnosti. Z izgradnjo teh kolesarskih povezav na obeh strani meje bosta Nova Gorica in Gorica pridobili nove rekreativne možnosti za prebivalce in obiskovalce.