Kolesarim, da pomagam 2021 srečno do cilja

Foto: Facebook

Sonce, novi izzivi in občutki ter srečno vsi do cilja, so glavni poudarki tradicionalne dobrodelne prireditve Kolesarim, da pomagam, ki jo že vrsto let v sodelovanju z Lions klubom Idrija in Lions klubom Dobrovo organizira Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Nova Gorica.

Člani medobčinskega društva so se zbrali v Šempasu, kjer jih je pozdravila podžupanja mestne občine Nova Gorica Damjana Pavlica in se nato s kolesi – tandemi s spremljevalci, ob upoštevanju vseh cestno prometnih predpisov, odpeljali najprej do Nove Gorice in trga Evropa ter nato naprej v Goriška Brda. Spremljali so jih tudi člani novogoriškega kolesarskega kluba in obeh Lions klubov.

Na posebnih kolesih – tandemih so se preizkusili člani medobčinskega društva Metka Pavšič, Vida Batistič, Karmen Vogrič, Marko Mikulin in Metoda Likar ter spremljevalci Andrej Kren, Robi Jenko, Petra Figelj, Edi Strosar in Mirjam Debevc. Nad izkušnjo, ki je marsikomu popestrila vsakodnevno dogajanje, so bili udeleženci navdušeni.

Najzahtevnejši del trase, vzpon iz Solkana po sabotinski cesti ter uvodni del v Brdih do Gonjač, so slepi in slabovidni, zaradi že prave poletne vročine in varnosti, spoznavali iz kombija. Na zaključnem delu poti pa so bili znova na kolesih. Tako so se priključili tudi številnim drugim kolesarjem, ki so sodelovali na maratonu Junaki vinogradov (pred tem Maraton češenj). Zaradi trenutnih razmer je letos odpadlo množično kolesarjenje od Ljubljane do Brd, zato pa lahko kolesarji do 15. junija prevozijo poljubno, vsaj 25 km dolgo razdaljo in jo sklenejo na Dobrovem pred Kletjo Brda.

Slepim in slabovidnim lahko pomagate tudi z donacijami prek SMS sporočil SLEPI ali SLEPI5 na številko 1919.

Foto: Facebook

Člane Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Nova Gorica, med njimi je bil tudi nekdanji kolesar in član društva Matej Leban, so pred Kletjo Brda pozdravili Milan Erjavec, predsednik Lions kluba Idrija, Vesna Valentičnič, conska predsednica Lions klubov severne Primorske, Nadja Pahor Bizjak, nekdanja guvernerka zveze Lions klubov Slovenije, Igor Miljavec, predsednik Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Nova Gorica ter pooblaščenec Lions klubov Slovenije za pomoč slepim in slabovidnim ter Silvan Peršolja, dolgoletni direktor Kleti Brda. Vsi so poudarili pomen tovrstnih akcij in aktivnosti za slepe in slabovidne ter pomembnost sodelovanja na več ravneh. Ob tej priložnosti je Igor Miljavec direktorju Kleti Brda Silvanu Peršolji podaril tudi knjigo, roman Misliš resno? njihove članice Sonje Pungertnik.

Klet Brda že nekaj časa sodeluje z Medobčinskim društvom slepih in slabovidnih. Letos še na prav poseben način, saj bodo od vsake prodane steklenice peneče rebule Cerovo namenili 1 evro Medobčinskemu društvu slepih in slabovidnih Nova Gorica za rehabilitacijo kasneje oslepelih in slabovidnih na osebnem nivoju.