Kobarid branju prijazna občina

Foto: Občina Kobarid

Združenje splošnih knjižnic, Skupnost občin Slovenije in ministrstvo za kulturo so konec prejšnjega tedna na ministrstvu za kulturo podelili nazive branju prijazna občina. Naziva, ki je namenjen spodbujanju aktivnosti lokalne skupnosti za izboljšanje bralne pismenosti in kulture, se je veselila tudi občina Kobarid.

Občina Kobarid je naziv prejela prvič, a glede na dejavnosti, povezane z bralno kulturo, verjamejo, da ne zadnjič. Petkove slovesnosti sta se udeležila župan kobariške občine Marko Matajurc in Urška Lazar Živec, zadolžena za področje negospodarstva v Občini Kobarid.

Že pred dvema desetletjema z ustanovitvijo krajevne knjižnice Kobarid v okviru javnega zavoda Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin izkazala izjemno podporo bralni kulturi in branju nasploh, obenem pa ohranila tradicijo potujoče knjižnice za številne okoliške vasi. S tem je zastavila dolgoročno vizijo podpore branju in knjigi v svojem lokalnem okolju ter si zadala cilj zagotavljanja možnost dostopa do informacij, branja, knjig slehernemu občanu, so zapisali na občinski spletni strani in izpostavili, da je lani občina Kobarid finančno podprla novo vozilo potujoče knjižnice in se tako zavezala k nadaljevanju podpore spodbujanja bralne pismenosti in bralne kulture med tistimi, ki živijo na demografsko ogroženem, geografsko neugodnem in razpršeno poseljenem območju. Kobariška občina podpira branje kot vrednoto in ga prepoznava kot dejavnik razvoja občine, zato na raznorazne načine spodbuja delovanje zavodov, društev in posameznikov, ki v vsakdan vključujejo branje in razvoj bralne kulture.

Foto: Pixabay

Združenje splošnih knjižnic, Skupnost občin Slovenije in ministrstvo za kulturo naziv branju prijazna občina podeljuje občinam, ki posebno pozornost posvečajo knjigi in branju. Od leta leta 2017 je ta naziv prejelo 57 občin, letos poleg Kobarida še Metlika, Prebold, Rogaška Slatina in Vransko.

Naziv velja tri leta, po tem obdobju pa prejemnica naziva strokovni komisiji ponovno predstavi rezultate na tem področju. V letošnjem letu so nazive za nadaljnja tri leta podaljšale občine Dobrepolje, Hoče-Slivnica, Postojna, Ravne na Koroškem in Ruše ter mestne občine Celje, Maribor in Velenje.