Kmetijski minister Jože Podgoršek na obisku v Goriški regiji: POMEN POVEZOVANJA

Foto: FB Ministrstvo za kmetijstvo

Danes se je na obisku na severnem Primorskem mudil kmetijski minister Jože Podgoršek. V Tolminu, kjer se je sestal z vodstvom mlekarne in kmetijske zadruge, je poudaril pomen povezovanja in boljšega oblikovanja verig preskrbe s hrano. S sogovorniki je govoril tudi o možnosti oblikovanja Posočja kot prve ekološke regije v državi.

Minister se je najprej sestal z vsemi posoškimi župani, direktorico Mlekarne Planike Anko Lipušček Miklavič, direktorjem Kmetijske zadruge Tolmin Nikom Mavrom ter predstavniki LAS Doline Soče. Kmetijstvo v Posočju je Podgoršek izpostavil kot primer dobre prakse, saj tudi v času krize deluje relativno mirno in uspešno. Po Podgorškovem mnenju bodo morali v prihodnje na ministrstvu pozornost še bolj posvetiti intenzivnejšemu povezovanju in sodelovanju.

Na srečanju je bil predstavljen tudi pogled ministrstva na oblikovanje Posočja kot prve ekološke regije v državi. Posočje namreč izpolnjuje pogoje ter ima za to zagotovljeno infrastrukturo. Minister je obljubil tudi podporo resornega ministrstva.

V nadaljevanju obiska si je minister ogledal ribogojnico Faronika ob sotočju Soče in Tolminke, kjer se soočajo z 80-odstotnim upadom prodaje proračunskim porabnikom. Ključni kupci podjetja so namreč javni prehranski obrati, ki v času epidemije v večini ostajajo zaprti. Ribogojstvo ne dopušča čakanja na domu, saj poteka vse dni v tednu. Minister je obljubil, da bodo poskusili poiskati rešitve.

Foto: FB Klet Brda

Minister Podgoršek je obiskal tudi Klet Brda, kjer mu je bila predstavljena problematika vinogradniškega sektorja, ki se srečuje z največjimi posledicami zaradi epidemije na področju kmetijstva. Obisk je zaključil s seznanitvijo poteka aktivnosti namakalnega sistema Vogršček.