Kdaj bomo v Sloveniji sposobni enotno obsoditi tudi komunistični režim?

Foto: Twitter Vlada RS

V Državnem svetu RS v Ljubljani poteka mednarodna konferenca z naslovom “Navidezna sprava: tranzicijski procesi v srednji in vzhodni Evropi v primerjalni perspektivi”, ki jo organizirajo Državni svet RS, ministrstvo za zunanje zadeve in Študijski center za narodno spravo v sodelovanju s Platformo evropskega spomina in vesti.

Ob 18.30 bo za žrtve totalitarnih režimov potekala maša v ljubljanski stolnici, ki jo bo vodil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. Udeležbo je potrdil tudi premier Janez Janša. Žrtvam totalitarnih režimov so se s cvetjem poklonili pri Spomeniku sprave na Kongresnem trgu v Ljubljani ter pred ameriškim veleposlaništvom.

Vir: Twitter

V uvodnem nagovoru je predsednik vlade RS Janez Janša med drugim poudaril, da bomo, če se iz zgodovine nismo sposobni ničesar naučiti, obsojeni na ponavljanje, za dosego narodne sprave pa nas čaka še veliko dela. „V Sloveniji smo priča masovnemu zanikanju, še posebej posledic in same narave komunističnega režima. V parlamentu imamo tri stranke, katerih najvidnejši predstavniki ta režim prikazujejo kot nekaj, kar ni bilo nič slabega. Ena od teh strank daje ta režim kot primerjalni model, kako naj bi se država razvijala v bodoče,“ je opozoril Janša in poudaril, da se zločin o Srebrenici velikokrat omenja kot največji zločin po 2. svetovni vojni, kar seveda ni res: „Srebrenica je bila velik zločin, a število pobitih tam je, v primerjavi s pol milijona pobitimi v Jugoslaviji po drugi svetovni vojni, bistveno manjše. Je pa tudi Srebrenica posledica tega zla, ki se je skušal opravičevati s spopadom z nekim drugim zlom, nacionalnim socializmom.“

Predsednik Državnega sveta RS Alojz Kovšca je spregovoril o pomenu besede sprava. Po njegovem mnenju je izraz sprava kot politični pojem zlorabljen. Zdi se mu pomembno, da se javno ozavesti, da sprava pomeni opuščanje zamer za nazaj, nikakor pa ne omogočanje nelegitimno pridobljenih privilegijev kogarkoli za naprej. „Latentnost tega uničujočega duha sovraštva je zamenjal direkten, agresiven politični diskurz. Hujskaštvo, obtoževanje, etiketiranje, trdno skrito za psevdonimi in lažnimi profili na družabnih omrežjih. Vse to so dokazi, da moramo spravo ozavestiti, ne le kot narod in posamezniki, temveč jo z glavo in srcem resnično udejanjati,” je še poudaril Kovšca.