Starša dečka, ki je julija 2020 utonil v Soči v Solkanu, vložila kazensko ovadbo

Foto: SENG

Starša dečka, ki je lani poleti utonil v Soči, sta vložila kazensko ovadbo zoper Soške elektrarne Nova Gorica (SENG) ter Mestno občino Nova Gorica (MONG). Kot sta zapisala v pismu za javnost, jim očitata, da niso storili vsega za zagotavljanje varnosti. V SENG in MONG kazenske ovadbe še niso prejeli, zato je tudi ne komentirajo.

Starša dečka, ki je julija lani utonil v Soči v Solkanu menita, da ju je državno tožilstvo pustilo na cedilu. Po njuni oceni ni bilo storjenega nič konkretnega za preveritev odgovornosti SENG in MONG v nesrečni smrti njunega sina, zato sta kazensko ovadbo podala sama.

Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici je kazensko ovadbo vložilo proti dedku dečka, ni pa preiskovalo morebitne splošne nevarnosti, povzročene s strani SENG kot koncesionarja na reki Soči, ter MONG kot lokalne skupnosti, ki bi morala v prvi vrsti poskrbeti za varstvo pred utopitvami obiskovalcev reke Soče na njenem območju, v pismu pojasnjujeta starša tragično preminulega dečka.

Foto: ML

Kot je potrdilo Višje sodišče v Kopru, je bila zakonska osnova, ki jo je podalo tožilstvo, napačna, opozarjata starša in poudarjata, da bi veljalo odgovornost za smrt njunega sina iskati tudi drugje in ne samo v podani kazenski ovadbi zoper dedka.

„Tožilstvo ni hotelo ponovno prevzeti zadeve v obravnavo, s čimer sva starša avtomatično prevzela vlogo tožilca, če sva želela s preiskavo nadaljevati in priti do odgovorov, kdo je kriv za sinovo smrt,“ pojasnjujeta starša, ki sta generalnega državnega tožilca pozvala k nadzoru dela okrožnega državnega tožilstva v Novi Gorici oziroma višje državne tožilke Andreje Žvanut.

Foto: Pixabay

Starša sta spomnila, da je na nesrečnega 28. julija 2020 zaradi delovanja hidroelektrarne Solkan v pol ure prišlo do povečanja pretoka s 30 na 110 kubičnih metrov na sekundo, gladina vode pa se v takih primerih preverjeno v 32 minutah dvigne za 97 centimetrov. Prepričana sta, da opisano delovanje hidroelektrarne nedvomno pomeni nastanek smrtne nevarnosti.

O odgovornosti MONG pa po mnenju staršev pričajo številni dodatni varnostni ukrepi, uvedeni po utopitvi njunega sina. Postavljeni so bili denimo količki, ki opozarjajo na morebiten previsok nivo vode, preko reke je bila na nevarnem delu postavljena jeklenica z opozorilno tablo, uvedeni so bili informatorji, ki obiskovalce obveščajo o nevarnosti utopitve, postavljene so bile dodatne opozorilne table.

Foto: ML

V družbi Soške elektrarne Nova Gorica pojasnjujejo, da z vsebino omenjenega pisma, ki ga do današnjega dne še niso prejeli, niso seznanjeni in je zato tudi ne morejo komentirati. Tudi v novogoriški občini kazenske ovadbe še niso prejeli, ampak so bili o tem obveščeni le iz medijev. Župan MONG Klemen Miklavič je izrazil zaupanje v delo organov pregona, ki je očitno presodilo, da pregon zoper Mestno občino Nova Gorica, kjer razumejo bolečino staršev, ni upravičen: “V skladu s predpisi je na območju Kajak centra v Solkanu tudi nemogoče vzpostaviti kopališče, lahko pa s pristojnimi konstruktivno sodelujemo pri vzpostavljanju višje stopnje varnosti,” še navaja Miklavič in pojasnjuje, da je MONG okrepila ukrepe za zagotavljanje varnosti, pred prihodnjo kopalno sezono pa bodo še posebej pristopili v šole in vrtce ter starše in otroke seznanili z lastnostmi in nevarnostmi divjih kopališč.