Kaj bo s podirajočo se stavbo sredi Nove Gorice: BREZ ZMAGOVALCA

Foto: ML

Svetniki Mestne občine Nova Gorica (MONG) niso podprli dogovora med novogoriško občino in družbo GF Nepremičnine. Slednja bi odstopila občini stavbno pravico za remizo za dobo 40 let, občina pa bi jo morala obnoviti in vanjo umestiti izbrane ustrezne vsebine. Lastnik bo sedaj lahko nepremičnino uredil po svoje. Glasovanje v občinskem svetu se je zaključilo z nedoločenim rezultatom 16-16.

Svetniki so menili, da je 3,5 milijona evrov nadomestila za stavbno pravico za naslednjih 40 let, kar znese 87.000 evrov na leto, veliko preveč. Trenutna tržna vrednost remize je 1,2 milijona evrov; nadomestilo za stavbno pravico bi torej krepko preseglo vrednost stavbe.

Skratka, rešitev brez zmagovalca. Kaj pa Novogoričani? Mi smo največji poraženci… Pa ne zato, ker predlog ni bil sprejet, temveč zato, ker bi morala MONG že pred leti, ko je imela možnost uveljavljati predkupno pravico, kot je poudaril svetnik Jožef Leban (Lista za Solkan), podirajočo se stavbo kupiti. Je skušala MONG, kot je namignil svetnik Simon Rosič (Goriška.si), le popraviti greh iz preteklosti? Novogoriška občina bi zagotovo lahko storila več, da bi lastnike prepričala v prodajo remize. Nenazadnje je za to še čas, če je seveda sploh prisotna želja…

Ko sem imel pred dvema letoma na obisku sorodnike iz Argentine, jim je bila Nova Gorica zelo všeč. Ena redkih stvari, ki jih je zmotila, je bila prav remiza. Le kaj se dogaja s to staro zgradbo? Jo nameravajo porušiti? V čigavih rokah je? Trudil sem se po najboljših močeh zadevo prikazati v lepši luči, a očitno nisem bil preveč uspešen. Drugi bratranec, po poklicu arhitekt, se je spraševal, koliko časa bo tako dotrajana zgradba še sploh lahko »preživela« in mi ponujal celo kopico predlogov, kaj vse bi bilo mogoče iz te zanimive zgradbe narediti… Le pritrdil sem mu lahko in si mislil svoje…

Prijava na razpis za pridobitev sredstev trajnostne urbane strategije, ki jo bodo oddali v prihodnjih dneh, bo tako vsebovala le projekta prenove Cankarjevega naselja in gradnje pokritega 25-metrskega bazena. O usodi sredstev, ki bi jih namenili za prenovo remize, pa se bodo odločili v slabem letu dni.

Po zaključenem glasovanju je novogoriški župan Matej Arčon obžaloval, da svetniki niso spoznali edinstvene priložnosti za pridobitev in obnovo remize. Denar, ki je bil namenjen temu projektu, okrog štiri milijone evrov, bodo sedaj namenili drugim. Morda bodo z njim obnovili Laščakovo vilo na Pristavi, ki bi jo ministrstvo za šolstvo preneslo na novogoriško občino.

ML