Spremembe pri prehajanju državne meje: MOŽNOST PREKINITVE KARANTENE

Foto: FB Slovenska policija

Od 9. januarja 2021 veljajo spremembe Odloka o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19, sporočajo iz Ministrstva za notranje zadeve.

Glavne novosti so: veljavni so tudi testi PCR iz tretjih držav, hitri antigenski testi (HAG) pa le iz držav članic EU ali schengenskega območja, testiranje s hitrimi antigenskimi testi na mejnih prehodih je ukinjeno, možnost prekinitve karantene na domu ponovno velja za vse osebe in dodana je izjema za prehajanje meje za izobraževanje.

Test za prisotnost virusa SARS-CoV-2 mora biti opravljen po metodi PCR v državi članici EU, državi članici schengenskega območja ali pri organizaciji oziroma posamezniku, ki sta ju Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo in Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano prepoznala kot ustrezna in verodostojna ter sta navedena v seznamu na spletni strani Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, ali po metodi HAG (hitri antigenski test) v državi članici EU ali schengenskega območja.

Z rdečega seznama se umika Finska, kar pomeni, da je vstop iz te države možen brez karantene ali negativnega testa. Na seznamu tretjih držav ni sprememb.

Ob vstopu v Republiko Slovenijo se priznajo tudi negativni testi PCR, opravljeni v tretjih državah, hitri antigenski testi pa morajo biti opravljeni v državi članici EU ali schengenskega območja. Velja, da negativni izvid testa (PCR in HAG) ne sme biti starejši od 48 ur od odvzema brisa. Testiranje s hitrimi antigenskimi testi na mejnih prehodih na zunanji schengenski meji je ukinjeno.

Foto: Pixabay

Če oseba, ki jo policija ob vstopu v Republiko Slovenijo napoti v karanteno na domu, v času trajanja karantene opravi testiranje za prisotnost SARS-CoV-2 po metodi PCR in je izvid testa negativen, se šteje, da je karantena prekinjena. Testiranje se sme opraviti šele peti dan po napotitvi v karanteno na domu. Možnost prekinitve karantene velja za vse osebe, ne glede na državljanstvo.