Jubilejna 30. prireditev Ogledalo mojega okolja: OGLEDALO, OGLEDALO POVEJ…

V Solkanu letos niso podelili osata za neurejenost

V organizaciji Turističnega društva Nova Gorica, TD Solkan in TD Šempeter-Vrtojba je v dvorani novogoriške mestne občine potekala zaključna prireditev Ogledalo mojega okolja.

Pred tremi desetletji so se v takratnem TD Nova Gorica odločili, da v želji po lepšem in prijaznejšem okolju letno izvedejo akcijo, ki so jo poimenovali Ogledalo mojega okolja. Odlično se je prijela in prav letos praznovala 30. obletnico. Kot sta povedala tudi prisotna župana Mestne občine Nova Gorica Matej Arčon in Občine Šempeter Vrtojba Milan Turk, je akcija povsem uspela v svojem prvotnem namenu. Marsikaj se je na tem področju z vidika urejenosti izboljšalo, Nova Gorica z okolico je postala prijaznejša tako za domačine kot tudi turiste, ki vse pogosteje zahajajo v te kraje. Pa ne le zaradi iger na srečo, ampak tudi drugih zanimivosti, ki jih ponuja ta zahodni košček Slovenije. »Veliko ljudi je vložilo ogromno truda, da smo lahko tako uspešno izpeljali 30 akcij. Vsem skupaj iskrena zahvala. Želim si, da bi bila akcija tudi v prihodnje tako uspešna in bi prispevala k lepšemu izgledu našega mesta in okolice,« je med drugim v pozdravnem govoru dejal predsednik TD Nova Gorica Slavko Šuligoj.

Priznanja Ogledalo mojega okolja so tudi letos podelili v treh sklopih. V kategoriji A, ki zajema kulturno in naravno dediščino, muzeje, spomenike in sakralne objekte sta ga prejela Rezbarsko, intarzijsko in restavratorsko društvo Solkan ter nekdanji stražni stolp v Občini Šempeter-Vrtojba. V kategoriji B (mestne četrti, ulice, trgi, trgovine, poslovni objekti in institucije) so se priznanja veselili Optika in urarstvo Škrlj v Novi Gorici, Ulica 9. septembra z avtobusnim obračališčem v Vrtojbi ter Center Vid v Kromberku. V kategoriji C (gostinski lokali, hoteli, bencinski servisi in igralništvo) pa ga je komisija podelila Magmi X – športno zabaviščnemu centru v Kromberku, Piano baru Arena v Solkanu, restavraciji Lipa v Šempetru ter Petrolovemu bencinskemu servisu na mejnem prehodu v Vrtojbi. Osat za neurejenost je letos pripadel Univerzi v Novi Gorici v Rožni Dolini ter Svetemu Otu, spomeniku padlim borcem v 2. svetovni vojni v občini Šempeter Vrtojba.

V sklopu akcije so za najboljša likovna dela, poezijo in prozo nagradili učence in dijake iz šol na Goriškem ter v zamejstvu, priznanje za najzaslužnejši mentorici v akciji OMO 2016 pa sta prejeli Metka Nunčič iz OŠ Solkan ter Majda Gergolet iz OŠ Josipa Abrama v Pevmi.

ML