Jeklena brv za pešce in kolesarje v Solkanu: V ROKU BREZ POVIŠANJA?

Foto: ML

Gradnja jeklene brvi za pešce in kolesarje v Kajakaškem centru v Solkanu poteka po terminskem načrtu in brez težav. Novogoriški župan Klemen Miklavič zagotavlja, da bodo dela bodo zaključena do sredine oktobra.

Viseči most bo postavljen na 73 metrih nadmorske višine. Na levem bregu reke se bo priključil na dostopno pot do kajakaškega centra v Solkanu, na desnem pa na predvideno kolesarsko stezo, vklesano v brežino. Razdalja med krajnima opornikoma je 120 metrov.

Projekt predvideva tudi gradnjo skupne čezmejne mreže kolesarskih poti in poti za pešce vzdolž Soče ob slovensko-italijanski meji med Solkanom in Vrtojbo.

“Namen ogleda je, da spremljamo gradnjo in se tako prepričamo, da poteka optimalno in ne bo potrebnih dodatnih del, ki bi lahko projekt podražila. Pričakujemo, da bo objekt zgrajen v roku in da ne bo dražji, kot je bilo predvideno,” pravi novogoriški župan Klemen Miklavič.

Foto: MONG

Sredstva bodo pridobili iz programa Interreg Slovenija-Italija 2014-2020. Vrednost brez DDV znaša nekaj manj kot 1,2 milijona evrov. Slabih 600.000 evrov bo potrebno odšteti za navezavo na kolesarsko pot. To investicijo pa bodo pokrili iz slovenskega EKO sklada in novogoriškega občinskega proračuna.