Izjemno priznanje za dirigentko Martino Batič: SEPTEMBRA V PARIZ

Foto: FB Martina Batič

Martina Batič iz Ajdovščine, eno vodilnih dirigentskih imen mlajše generacije, septembra odhaja na delo v Pariz. Vodila bo mešani zbor francoskega nacionalnega radia, ki šteje 95 članov in je največji zbor po številu zaposlenih v Evropi. Dirigentsko se bo še naprej udejstvovala doma in drugod v tujini, poroča spletni portal Aleteia.

V zadnjih letih je imela veliko projektov v tujini, med drugim tudi dva s tem zborom. Ker je bilo sodelovanje uspešno, so jo povabili, da se prijavi na razpis. Zanjo so se med več kandidati odločili na podlagi dela, referenc in koncerta, ki ga je pripravila z njimi.

Foto: FB Martina Batič

Jeseni 2006 je Martina Batič zmagala na prestižnem tekmovanju mladih zborovskih dirigentov za nagrado Erica Ericsona, kar ji je odprlo vrata v svet poklicnega zborovstva. Od takrat redno sodeluje z zbori, kot so Švedski radijski zbor, Komorni zbor Erica Ericsona, Nizozemski radijski zbor in Danski radijski zbor, Danski vokalni ansambel, Stuttgartski vokalni ansambel, RIAS Kammerchor in drugi.

Foto: FB Martina Batič

Po diplomi na oddelku za glasbeno pedagogiko Akademije za glasbo v Ljubljani je Batičeva leta 2004 z odliko zaključila podiplomski študij zborovskega dirigiranja na münchenski Visoki glasbeni šoli v razredu Michaela Gläserja. Izpopolnjevala se je na mojstrskih tečajih doma in v tujini, tudi pri legendarnem Ericu Ericsonu. Med letoma 2004 in 2009 je vodila zbor Opere SNG Ljubljana, med letoma 2009 in 2017 pa je delovala kot umetniška vodja Zbora SF.

Uredništvo