Še teden dni za čiščenje interventnih posek na Krasu

Foto: DC

Za zaustavitev ognjene stihije je bilo potrebno na požarišču goriškega Krasa narediti več interventnih posek gozda.

Po uredbi poveljnika Civilne zaščiten mora biti ta les odstranjen do 20. avgusta, saj lahko v primeru novega požara predstavlja nova žarišča. Lastniki gozdov, ki želijo sami odpeljati les, imajo za to na voljo še teden dni časa.

V primeru, da se lastniki za spravilo lesa in čiščenje interventne poseke niso odločili, bodo to namesto njih storili delavci družbe Slovenski državni gozdovi in les odpeljali v predelavo. Večina posekanega lesa bo predelana v sekance. Med posekanimi drevesi je veliko črnega bora, ki za kurjenje doma ni primeren. Vsebuje namreč veliko smole, ki lahko onesnaži dimnike ali celo zaneti dimniški požar.

Po prvih ocenah gozdarjev je požar uničil okoli 3.600 hektarov gozdov in drugih zemljišč. S čiščenjem posek na parcelah v lasti države in občin so že začeli, predvsem ob glavnih cestah. Zaradi dela gozdarjev je ponekod oviran promet.

Foto: DC

Država bo poskrbela za spravilo in predelavo lesa. Po prodaji predelanega lesa bodo lastniki, ki se niso odločili za samostojno spravilo, dobili del kupnine glede na velikost poseke in količino odpeljanega lesa.