Idrijčan pokoril kolesarje na Giru: Z DEKLETOM LETEL PROTI CILJU

Foto: FB Jan Tratnik Fun Club

Idrijčan Jan Tratnik je zmagovalec 16. etape dirke po Italiji od Vidma do San Danielea del Friulli. Po 229 kilometrih, ki jih je 30-letni Idrijčan preživel v begu, je bil kolesar Bahrain-McLarna v zahtevnem zadnjem kilometru boljši od Avstralca Bena O’Connorja.

Idrijčan je peti Slovenec z etapno zmago na Giru. To je doslej uspelo Primožu Rogliču (tri etapne zmage), Janu Polancu (2) ter Luki Mezgecu in Mateju Mohoriču.

V jubilejni 2000. etapi v zgodovini Gira, ki je potekala po Furlaniji Julijski Krajini, lep del pa tudi po Beneški Sloveniji, se je Tratnik znašel med 28 ubežniki, ki jih je glavnina spustila predse na začetku 229 kilometrov dolge etape. Medtem ko je glavnina varčevala moči za zelo zahteven spored v naslednjih dneh v Alpah, so kolesarji v ospredju dobili priložnost, da obračunajo za etapno zmago. 13 kilometrov pred ciljem v San Daniele del Friulliju sta bila O’Connor in Tratnik poravnana, oba pa sta morala sodelovati na poti do cilja, saj so jima sledili trije kolesarji. Kmalu je postalo jasno, da sta si Tratnik in O’Connor privozila dovolj prednosti, da sta v zadnjih kilometrih obračunala za zmago. Avstralec je prvi napadel, a se Tratnika ni mogel znebiti. V protinapadu je Idrijčan po desni švignil mimo O’Connorja in slavil največjo zmago v karieri.

Jan Tratnik se je veselil tretje zmage v karieri na dirkah, kjer ni šlo za vožnjo na čas. Najboljši je bil na klasiki Limburg (2018), postal pa je tudi državni prvak na cestni dirki leta 2016.V kronometru ima pet zmag.

Foto: FB Jan Tratnik Fun Club

“Že takoj po prvem prečkanju ciljne črte sva se odpeljala z Boarom, na drugem prečkanju vzpona pa sem poskusil sam. Na zadnjem sem se posvetil svojemu tempu, želel pa sem iti čim hitreje. Toda O’Connor me je ujel in odlično sva sodelovala. V zadnjih treh kilometrih sem bil na meji. Ko pa sem 500 metrov pred ciljem videl svoje dekle, sem dobil dodatno energijo in letel proti ciljni črti,” je največjo etapno zmago v karieri komentiral Jan Tratnik.