Zaskrbljujoče stanje v Domu upokojencev Petrovo Brdo: OKUŽENIH 86 STANOVALCEV

Foto: Miha Vencelj, CZ Občine Tolmin

Po podatkih NIJZ je bilo v petek v Goriški statistični regiji potrjenih kar 100 novih okužb z novim koronavirusom. Največ novih primerov je bilo včeraj potrjenih v občini Tolmin in sicer kar 41, v mestni občini Nova Gorica pa 13.

V Goriški regiji je trenutno najbolj pereče stanje v enoti doma upokojencev Petrovo Brdo v občini Tolmin. Po zadnjih podatkih je tam okuženih kar 86 od 93 stanovalcev ter 10 zaposlenih.

Skupno število aktivno okuženih je v Goriški regiji je 676. 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev je 573, na državni ravni pa 1042.

Vir: Sledilnik za covid-19 – Petkove okužbe po občinah

Število aktivno okuženih v občinah Goriške regije: Ajdovščina 123, Nova Gorica 119, Tolmin 107, Idrija 81, Bovec 43, Miren – Kostanjevica 30, Šempeter-Vrtojba 31, Vipava 30 Renče-Vogrsko 28, Cerkno 27, Brda 22, Kanal ob Soči 21, Kobarid 14.

Ker gre na Petrovem Brdu za posebno enoto Doma upokojencev Podbrdo, saj varstvo zagotavljajo odraslim osebam s posebnimi potrebami in ne le starostnikom, je bila hitrost širjenja okužbe, prav zaradi specifične strukture varovancev in njihovega načina vsakdanjega delovanja, izredno hitra, so zapisali na spletni strani občine Tolmin, kjer pozorno spremljajo dogajanje. Pri reševanju nastale situacije se je vodstvo doma nemudoma povezalo z Zdravstvenim domom Tolmin in občinskim štabom civilne zaščite ter vzpostavilo predviden protokol delovanja. Vsi oskrbovanci so trenutno pod rednim zdravstvenim nadzorom in ne potrebujejo bolnišnične oskrbe.

Foto: Pixabay

V Domu upokojencev Nova Gorica so po zadnjih podatkih okuženi trije oskrbovanci in eden od zaposlenih. Okužba se je pojavila tudi v njihovi enoti v Podsabotinu, kjer je pozitivnih 5 starostnikov in ena zaposlena oseba.