Odkup nedokončanega socialnega centra v Vrtojbi: DOM ČETRTE GENERACIJE

Foto: ML

Na torkovi izredni seji je občinski svet Občine Šempeter-Vrtojba sklenil, da lahko mariborska družba Dom upravljanje v nedokončani stavbi v t.i. socialnem centru v Vrtojbi uredi institucionalno varstvo starejših.

Socialni center v Vrtojbi je bil zgrajen leta 2012, a nikoli ni zaživel, tako da že več let propada. Leta 2015 ga je za 4,17 milijona evrov kupila DUTB. Vse odtlej ga prodaja, kupnina pa znaša 4,9 milijona evrov.

Mariborsko podjetje Dom upravljanje namerava od Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) odkupiti nedokončano stavbo, ki že leta nedokončana sameva. Pred tem so želeli v družbi izvedeti, kakšna so pričakovanja in načrti šempetrsko-vrtojbenske občine. Svetniki in predstavniki zainteresirane javnosti so namero o vzpostavitvi dejavnosti institucionalnega varstva starejših pozdravili in jo podprli.

Foto: Pixabay

Lanskega junija so v Vrtojbi ustanovili civilno iniciativo za pomoč pri iskanju rešitev za socialni center. Januarja letos je v javnost prišla novica, da jo namerava DUTB dograditi in predati v najem Thermani Laško za prvotni namen, kar pa se nato ni zgodilo.

Obstoječo stavbo bo potrebno predelati tako, da bodo upoštevani vsi zahtevani standardi za t.i. dom četrte generacije. Storitve v njem bodo izvajali v gospodinjskih skupnostih, v katerih bo od 12 do 19 stanovalcev. Ob 154 posteljah za oskrbovance želijo urediti tudi dnevni center in morda še oskrbo na domu, najprej pa morajo pridobiti koncesijo. V kolikor bo šlo vse po načrtih, naj bi prve stanovalce v domu sprejeli leta 2023. Delovnih mest naj bi bilo več kot 80, a v regiji že sedaj primanjkuje ustrezno usposobljenega strokovnega kadra.

Foto: ML

Dom bo prvenstveno namenjen starejšim državljanom Slovenije. V njem bodo uredili tudi poseben oddelek za oskrbovance z demenco, na katerega bi lahko sprejeli do 60 starostnikov, pojasnjujejo v družbi GIC gradnje, ki je lastniško povezana z družbo Dom upravljanje.