Grad Rihenberk znova vabi obiskovalce

Foto: vipavskadolina.si

Grad Rihemberk nad Branikom jutri znova odpira vrata za obiskovalce. V kolikor bodo epidemiološke razmere dopuščale, bo predvidoma odprt vse sobote, nedelje in praznike do konca poletne sezone.

Kot sporočajo iz novogoriške mestne občine, si je mogoče grad z vodnikom ob predhodni najavi ogledati kadarkoli, upoštevati pa je potrebne epidemiološke omejitve. Ob prihodu bo obiskovalce pričakal srednjeveški vratar, ki jim bo postregel z informacijami o tem kulturnem spomeniku.

Spoznavanje gradu se bo tudi v tem letu odvijalo na prostem, v zanimivih grajskih ambientih in z lepimi razgledi na okolico.

Lani je bil rihenberški grad obnovljen. Pri obnovi so uporabili tradicionalne materiale in trajnostne postopke, kot je apnena malta za popravilo zidov oziroma taka, kot so jo v teh krajih uporabljali več stoletij. Obnovljena je bila večina grajskih streh, povsem drugačno podobo imajo tudi celotno vhodno poslopje ter obzidje in stolpiči v zahodnem in severnem delu obsežnega grajskega kompleksa. Do konca leta je predviden zaključek obnove prvih notranjih prostorov, prvega sprejemnega prostora za obiskovalce in razstavnega prostora. S tem bo grad pridobil tudi sanitarije in novo čistilno napravo.

Foto: FB Rihemberk Branik

Grad je opremljen z novo brezplačno internetno točko, s pomočjo katere bodo lahko obiskovalci na gradu raziskovali digitalne grajske zgodbe in ponudbo oz. ob pogledu na braniško dolino in bližnje kraje načrtovali izlete.