Gospodarska zbornica Severne Primorske podelila nagrade: NAJ INOVATORJI V IDRIJI

Foto: Pixabay

V Idriji je Gospodarska zbornica za Severno Primorsko podelila nagrade najboljšim severnoprimorskim inovatorjem. Sodelovalo jih je 37, prijavljenih je bilo 12 inovacij. Podeljenih je bilo sedem srebrnih priznanj, dve zlati in tri zlate s prijavo na nacionalni izbor. Slednjih so se razveselile družbe Mahle Letrika, Hidria ter Kolektor.

Priznanja inovatorjem so skoraj dve desetletji podeljevali v sklopu srečanja gospodarstvenikov Primorske na Mostu na Soči. Lani ga je prvič gostila Nova Gorica Letos je srečanje, ki se je začelo s forumom, na katerem so predstavili možnosti, ideje in priložnosti za digitalizacijo gospodarskih družb, potekalo v Idriji, da bi se zbornica bolj približala tudi članom v tem delu regije.

Hidria je prijavila inovacijo v krmilni modul za nadzor sistema “after treatment”, idrijski Kolektor inovacijo izkoriščanja laserske tehnologije za zagotavljanje tesnosti rotorskih komponent za avtomobilsko industrijo, Mahle Letrika pa alternator z inovativnim zunanjim ventilatorjem za intenzivno hlajenje ležaja na pogonski strani za podaljšanje življenjske dobe alternatorja.

Foto: Pixabay

Zlati priznanji sta šli letos v roke Kobariškemu muzeju za animacijo poteka 12. soške bitke ter petim inovatorjem in Mahle Letriki za električni motor za pogon ventilatorja klimatizacije v osebnem vozilu.

Regijska gospodarska zbornica za Severno Primorsko sicer že vrsto let spodbuja in promovira inovativnost. Od leta 2003 objavlja javni razpis in podeljuje priznanja za najboljše inovacije, ki sta ga tudi letos podprla ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo in agencija Spirit.

Foto: Pixabay

Srebrna priznanja so prejeli Hidria AET za linijo za sestavo elektronike za svečko s tipalom tlaka, Park Lijak za izgradnjo gostinsko-trgovinskega in recepcijskega prostora v centru aktivnega oddiha in vsebinski del projekta, družba Goap za Qubino Smart meter in Qubino Weather Station, Hidria za poslovni model Leonardo ter Arctur za cilindrično postavitev hladne in tople cone za temperaturni nadzor podatkovnega središča.

Uredništvo