Gospodarska rast v Sloveniji v 3. četrtletju le 3,4-odstotna

Foto: Pixabay

V letošnjem tretjem četrtletju je bila gospodarska rast v Sloveniji le še 3,4-odstotna, je objavil Statistični urad RS. V primeru, da se bo takšen trend nadaljeval tudi v zadnji četrtini leta, se lahko Slovenija znajde v tehnični recesiji, ki med drugim prinaša bankrote, odpuščanja in višjo brezposelnost.

Slovenijo še vedno rešujejo izvozniki. Zabeležen je bil tudi pozitiven prispevek zunanje trgovinske bilance, ki je k rasti BDP prispeval 0,8 odstotne točke. Brez tega bi bila rast BDP le 2,6-odstotna.

V letošnjem tretjem četrtletju se je gospodarska dejavnost v Sloveniji upočasnila. Bruto domači proizvod (BDP) se je povečal le za 3,4 odstotka, in je bil v primerjavi z drugim četrtletjem manjši za 1,4 odstotka, kar je precej manj kot znaša povprečje evroobmočja. Za primerjavo, je bila v prvem tromesečju 2022 rast BDP 9,7-odstotna, v drugem tromesečju pa je znašala 8,3 odstotka.

Pozitivna je tudi rast v gradbeni dejavnosti. Pri gradnji je opazen pospešek, na letni ravni je rast 10,4-odstotna. Sicer pa so na rast BDP vplivali tudi izdatki gospodinjstev, bruto oblikovanje fiksnega kapitala in zunanja trgovina s storitvami.