Goriški festival športa in trajnostne mobilnosti

Avto že dolgo ni več v modi, to zdaj vemo že vsi.  Zato vsako leto med 16. in 22. septembrom okrasimo ulice ter pozovemo k spremembi potovalnih navad. Letos pod sloganom »Varčne poti«.

Mestna občina Nova Gorica je letos, že dvaindvajsetič, pristopila k akciji Evropski teden mobilnosti. Pripravili so pester program. Začeli so v soboto, 16. septembra 2023, s prireditvama »Čezmejno kolesarjenje« ter »Otroški kolesarski kros«, nato nadaljevali v nedeljo, 17. septembra 2023, s pohodom »Po poti dveh gradov – Rihemberka in Dornberga«, v ponedeljek, 18. septembra 2023, pa so s »Kolesarskim zajtrkom« pozdravili vse kolesarje na Bevkovem trgu. V različnih skupinah so se sprehodili po mestu Nova Gorica in Solkanu ter si 27. in 28. septembra 2023 prvič po obnovi ogledali Rafutski park. Vmes pa nas je prekinilo slabo vreme. Zato so morali osrednji dogodek »Goriški festival športa in trajnostne mobilnosti«, ki je bil predviden 22. septembra 2023, prestaviti.

Dogodek bodo ponovno organizirali v ponedeljek, 9. oktobra 2023. Prireditev organizirajo skupaj z regijsko pisarno Olimpijskega komiteja, Javnim zavodom za šport Nova Gorica in Policijsko upravo Nova Gorica. V sklopu prireditve bo potekal tudi občinski kros za drugo in tretjo triado ter občinsko tekmovanje v ekipnih športih za srednje šole.

Za vrtčevske otroke in prvo triado osnovne šole bo na Kidričevi ulici postavljen kolesarski poligon za kolesa in poganjalčke, na travniku pa bodo športna društva aktivno predstavljala svoje športe. Ob stojnicah se bodo ravno tako na travniku predstavila tudi številna druga društva. Ponedeljkovo dogajanje bodo popestrili tudi predstavniki Policijske uprave Nova Gorica, konjeniške policije ter Oddelka vrhunskih športnikov, zaposlenih v Policiji. Podali bodo informacije s področja policijskega dela, na vpogled bodo dali različno policijsko opremo in službena vozila, ki jih policisti uporabljajo pri opravljanju vsakodnevnih nalog. Obiskovalci se bodo lahko v živo seznanili z tudi z delom vodnikov službenih psov ter konjeniške policije.

Istočasno jim bodo predstavili tudi oddelek vrhunskih športnikov, zaposlenih v Policiji. Z nami bo namreč kanuist na divjih vodah Benjamin Savšek, aktualni svetovni in olimpijski prvak. V njegovi družbi bodo obiskovalci lahko testirali kajake in kanuje v promocijskem bazenu, ki bo postavljen na Kidričevi ulici. Ob 11. uri pa bo Benjamin v bazenu tudi demonstriral svoje znanje v družbi državnega reprezentanta v kanuju Nejca Polenčiča, dobitnika bronaste medalje na zadnjem svetovnem prvenstvu v kategoriji do 23 let. Z nami bo tudi najboljši slovenski namiznoteniški igralec Darko Jorgić iz omenjenega oddelka. Ob 11.30 sledita ekshibicijska dvoboja v namiznem tenisu med Darkom Jorgićem, državno reprezentantko Saro Tokić iz Nove Gorice ter zaposlenima delavkama Policijske uprave Nova Gorica Sašo Kodermac Sivec in Nino Pavlin (nekdanji državni reprezentantki). Vrhunska športnika bosta nato podelila tudi nagrade zmagovalcem občinskega tekmovanja srednjih in osnovnih šol v krosu, košarki in odbojki, pred tem pa bosta ob 10. uri tudi odprla tekmovanje v krosu.

Spletno uredništvo

Vir: Mestna občina Nova Gorica