Goriški dnevi knjige: 30 IZVAJALCEV IN 32 DOGODKOV

Foto: Pixabay

Danes se začenjajo 11. Goriški dnevi knjige, ki jih organizira Goriška knjižnica Franceta Bevka. Rdeča nit bo ustvarjanje na Goriškem. 30 izvajalcev bo priredilo 32 dogodkov za vse generacije.

Enajsto izvedbo Goriški dnevi knjige je po desetih letih sodelovanja z domačo založbo Educa v celoti prevzela Goriška knjižnica Franceta Bevka. »Knjižnica je v kulturnem smislu srce mesta. Na dan jo obišče preko tisoč ljudi. To si želimo še utrditi,« pravi direktorica knjižnice Irena Škvarč, ki je poudarila, da želijo s to tradicionalno prireditvijo, ki je zakorakala v drugo desetletje za nekaj dni povezati kulturne institucije v mestu in okolici. Osrednja tema letošnjih GDK, ki bodo potekali do 24. aprila je ustvarjanje na Goriškem. V ospredje želijo postaviti domače literarne in umetniške ustvarjalce, ki s svojim delom bogatijo kulturno zavest na Goriškem.

Danes bodo ob pestri ponudbi dogodkov, ki spremljajo odprtje GDK, med drugim predstavili knjigo kratke proze domačina Milana Petka Ples kanibalov. Jutri bo Jonas Žnidaršič osrednji gost knjižnih POPslastic, ki so namenjene srednješolcem in učencem višjih razredov osnovne šole. V četrtek bodo predstavili knjigo Branka Morenčiča Prometnice v Goriških brdih pred in med prvo svetovno vojno. Petkov večer bodo člani Goriškega literarnega kluba Govorica v sodelovanju s KS Solkan posvetili 150-letnici solkanske čitalnice in nekaterim znanim Solkancem. Na sporedu bo tudi bralni maraton v Noči knjige, vseslovenskemu projektu, ki že tretje leto zapored spodbuja branje in bralno kulturo na državni ravni.

Celoten program GDK

Uredništvo