Festival Okusi Vipavske 2017: DOBROTE OD TU IN TAM

Foto: Pixabay

Festival Okusi Vipavske je zakorakal je v drugo desetletje in nas pričakuje na vseh koncih Vipavske doline v novi pomladni izdaji. Organizacija dogodkov v okviru festivala je tudi tokrat v rokah Razvojne agencije ROD v Ajdovščini, ki festival okusov pripravlja v sodelovanju z vipavskimi vinarji.

Foto: Pixabay
Vrhunec festivala bo dvodnevni dogodek na Dvorcu Zemono, kjer se bodo predstavili številni vinarji iz Vipavske doline, mojstri kulinarike in proizvajalci domačih posebnosti. V nedeljo, 14.5. ter v ponedeljek, 15.5. 2017 se bo s pokušino predstavilo kar 37 vipavskih vinarjev. V teh dveh dneh se bodo zvrstile številne degustacije, predstavitve in številna gastronomska doživetja.

Posebnost tokratnih Okusov Vipavske bodo številne zanimive predstavitve. Andrej Gerželj in Mitja Ilc bosta pokazala, kako se pripravi kruh s kislim testom, Klemen Košir pa bo pripravljal joto z repico tropinko v šestih dejanjih. Festival bodo obiskali tudi mojstri iz Neaplja, ki je domovina priljubljene pice in izvrstnih sladic ter prestavili posebne okuse, ki vodijo iz tradicije v gostoljubnost. Gosta festivala bosta kulinaričnega mojstra Cristiano Piccirillo iz restavracije Antica Friggitoria Masardona v Neaplju v Italiji, ki bo pripravljal ocvrte pice ter slaščičar Salvatore Capparelli. Zeliščarka Tončka Čibej bo imela predstavitev z naslovom Gorski zeliščni čaji. Vipavska tržnica, ki vsako leto popestri dogajanje in okuse, bo tudi tokrat ponudila domače sire, olja, mesnine, med, pecivo in še kaj. Osrednji del Okusov Vipavske je vedno namenjen vipavskim vinarjem in vinu, ki ga pridelujejo. Letos so organizatorji v goste povabili vinarje iz Slavonije iz sosednje Hrvaške, ki bodo na Zemonu predstavili svoje okuse.

Foto: Pixabay
V času festivala bo s parkirišča pred vojašnico v Vipavi do Zemona organiziran brezplačen prevoz za vse obiskovalce.

Vse to vrhunsko dogajanje pa bo zgolj pika na i mesecu okusnih doživetij v času od 21. aprila do 21. maja. To je čas, ko poteka mesec kulinarike v dvajsetih restavracijah vzdolž Vipavske doline.

Uredništvo