Festival duševnega zdravja Goriške 2022

Foto: Pixabay

Na Goriškem v mesecu oktobru opozarjajo na vse večje število oseb s težavami v duševnem zdravju in njihovim sprejemanjem v družbi.

V novogoriški enoti Nacionalnega inštituta javnega zdravja (NIJZ) so pripravili Festival duševnega zdravja Goriške 2022, ki bo povezal več zanimivih dogodkov med 1. in 17. oktobrom.

Kot pojasnjuje specialistka otroške in mladinske psihiatrije v novogoriškem zdravstvenem domu Jasna Gidaković Prašović, že desetletje in pol opozarjajo na slabšanje stanja na področju duševnega zdravja v populaciji. Ni pa jasno, ali se v populaciji dejansko veča število otrok z različnimi duševnimi motnjami, ali pa smo kot družba postali bolj senzibilni in tudi prej poiščemo pomoč. Slednje je po besedah pedopsihiatrinje dobro, saj se sicer težave samo kopičijo.

V času festivala bodo v vrtcih in šolah potekajo različne aktivnosti, programu pa se pridružujejo tudi različna društva ter tri regijske knjižnice.

Festival duševnega zdravja opozarjana pomen duševnega zdravja. Začel se je v soboto z Goriškim tekom in hojo za upanje na Bevkovem trgu v Novi Gorici. Včeraj so obeležili mednarodni dan starejših z odprtjem razstave likovnih del varovancev domov upokojencev na Goriškem, jutri pripravljajo simpozij in okroglo mizo za strokovno javnost, festival pa se bo zaključil 17. oktobra s slavnostno akademijo.

Foto: Pixabay (fotografija je simbolična)

Na podlagi leta 2018 sprejete resolucije NIJZ uvaja nacionalni program duševnega zdravja, poimenovan Mira, ki kot prvi strateški dokument v državi naslavlja to področje. Program daje poudarek krepitvi duševnega zdravja in preprečevanju ter celostni obravnavi duševnih motenj, predvideni so tudi novi centri za duševno zdravje.