Evropsko srečanje mladih v Vroclavu: PREKO 300 SLOVENCEV

Foto: HL

Od 28. decembra do 1. januarja poteka 42. Evropsko srečanje mladih, ki ga letos gosti poljski Vroclav. Udeležuje se ga tudi nekaj več kot 300 Slovencev.

Vsako leto srečanje poteka v enem izmed evropskih mest, kjer mladi v preprostem taizéjskem duhu skupaj pričakajo novo leto. Letošnje geslo se glasi Vedno na poti, nikoli izkoreninjeni.

Romanje, ki ga pripravlja Skupnost bratov iz Taizéja je namenjeno mladim med 16. in 35. letom starosti. Srečanja se udeležuje okoli 15.000 mladih, tako kristjanov, kot tudi pripadnikov drugih verstev in neverujočih iz Evrope ter drugih celin.

Namen srečanja je, da mladi v družbi vrstnikov iz cele Evrope izkusijo duha ekumenizma, imajo preko molitev, ki potekajo trikrat na dan, možnost izkusiti zbranost, tišino in bližino boga, hkrati pa prejeti izkušnjo mlade Cerkve in deliti izkušnje z mladimi iz Evrope in sveta.

Koledarsko leto mladi sklenejo z molitvijo za mir, tej pa sledi novoletna zabava, ki jo oblikujejo udeleženci. Evropska srečanja mladih so posebna tudi v tem, da mlade prostovoljno in brezplačno gostijo lokalne družine.

Foto: HL

Mladi se na srečanju trikrat dnevno udeležijo taizéjskih molitev, program pa zajema še pogovore v manjših mednarodnih skupinah, delavnice, prostovoljno delo, spoznavanje lokalnih skupnosti. Letos so delavnice razdeljene na štiri tematske sklope: duhovnost, Cerkev, solidarnost in družba ter umetnost in vera. Mladi se delavnic lahko udeležijo glede na to, kaj jih najbolj zanima.